Stiri

107

Rusia susține că a acoperit deficitul de carne

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Rusia pretinde că a acoperit complet deficitul de carne - în special de carne de porc - care a apărut pe piața internă, după interzicerea unor importuri de produse alimentare, în luna august a acestui an, a declarat ministrul agriculturii rus Nikolai Fiodorov, la o reuniune a partidului politic de guvernământ.

  Conform lui Fiodorov, acest lucru a fost realizat în principal prin găsirea unor noi furnizori, noi țări primind permisiunea din partea Rosselkhoznadzor – autoritatea sanitar-veterinară din Rusia – de a exporta produse din carne în Rusia. “Având în vedere numărul de contracte deja încheiate, această problemă (deficitul) a fost eliminată”, a spus Nikolai Fiodorov, citat de France Press. Statisticile oficiale au arătat că în special piața cărnii de porc din Rusia a fost greu lovită de embargoul alimentar, care a provocat o creștere a prețurilor și o scădere a cererii de produse din carne de porc de la firmele ruse de prelucrare a cărnii. Totodată, statisticile vamale din octombrie indicau faptul că în Rusia nu a fost încă restabilit nivelul importurilor de carne de porc de dinainte de embargou. Importurile de carne de porc ruse au scăzut cu 37,5% în valoare, în octombrie 2014 (85,8 milioane USD dolari) față de luna octombrie 2013. În septembrie 2014, Rusia a importat cu 58% mai puțină carne de porc comparativ cu aceeași perioadă din anul 2013.  

Brazilia, principalul furnizor

  ”Aceste cifre reflectă în principal oferta de bunuri comandate la sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie, precum și creșterea costului importurilor ca urmare a slăbirii rublei”, a declarat Serghei Yushin, CEO al Asociatiei Naționale a Cărnii din Rusia. El a adăugat că, de fapt, în perioada august-octombrie 2014, singurul mare furnizor extern de carne pe piața rusă, care a constituit o alternativă la carnea și produsele din carne supuse embargoului  a fost Brazilia. “Nu există țări care pot suplini necesarul de carne de porc furnizat anterior de Canada, SUA și Uniunea Europeană (UE). De exemplu, Chile este un exportator foarte mic, în timp ce livrările mari din Vietnam, China și Thailanda nu au fost încă realizate”, a declarat Serghei Yushin. Conform datelor oferite de Serviciul Federal Vamal Rus, în perioada august-octombrie 2014 exporturile de carne de porc din America Latină către Rusia au crescut față de aceeași perioadă din 2013 cu 76%, ajungând la valoarea de 243 milioane USD. Anterior, ministrul adjunct rus al agriculturii Andrei Volkov a explicat că: ”Necesarul de de carne de porc cerut de piața rusă a fost deja acoperit - cel puțin în ceea ce privește consumul imediat”. Cu alte cuvinte, există încă un deficit de carne de porc pentru companiile din sectorul de prelucrare a cărnii, companii care au nevoie de această materie primă pentru a produce cârnați. El a adăugat că piața cărnii de porc din Rusia și-a înlocuit principalul furnizor extern din trecut, Canada, cu unul nou, Brazilia. În același timp, conform ministrului adjunct agriculturii Dmitri Yuriev, Rusia are o serie de planuri importante pentru a-și îmbunătăți situația, în sensul de a-și acoperi din surse interne consumul de carne. Rusia intenționează să reducă, în medie, volumul importurilor de carne de trei ori în următorii doi ani. Astfel, potrivit Ministerului Agriculturii, este de așteptat ca importurile de carne de porc să scădă de la 620 mii tone (t) în 2013 la 185.000t în 2017, în timp ce importurile de carne de pasăre să ajungă de la 549.000 t în 2013 la 158.000t în 2017. Totalul valorii investițiilor realizate de Rusia pentru a substitui importul de carne, în perioada menționată, este estimat a fi de 293 miliarde RUB (6,3 miliarde USD).

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2