Stiri

108

Rusia relaxează embargoul la alimentele importate din Grecia și Ungaria

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Rusia relaxează embargoul pentru o serie de alimente importate din Grecia și Ungaria. După anunțul făcut de vice-prim-ministrul rus Arkady Dvorkovici prin care acesta arăta că guvernul său ia în considerare o serie de modalități de a atenua embargoul alimentar impus în luna august a anului trecut pentru un număr de țări din Uniunea Europeană (UE), ministrul dezvoltării economice Alexei Uliukaiev a dezvăluit mai multe, precizând că decizia s-ar aplica inițial pentru Grecia și Ungaria.

  Uliukaiev a adăugat că embargoul nu va fi eliminat complet, ci că ”unele scheme de furnizare de materii prime ce vor fi prelucrate ulterior în Rusia” vor fi dezvoltate. Se anticipează că importurile de carne crudă, fructe și legume ar fi primele produse care urmează să fie din nou acceptate pe piața rusă. Problema ridicării embargoului asupra aprovizionării cu alimente din anumite țări ale UE a fost discutată în timpul vizitei la Budapesta, din luna februarie, de către președintele rus Vladimir Putin, potrivit secretarului prezidențial pe probleme de presă Dmitri Peskov. Peskov a spus că ar putea fi atenuate anumite ”contra-sancțiuni”  dacă firmele occidentale ar investi în prelucrarea materiilor prime în Rusia, dar posibilitatea de a elimina complet restricțiile încă iese din discuție. ”Suntem în prezent în stadiul evaluării unor măsuri de atenuare a embargoului alimentar pentru Grecia și Ungaria, în special pentru furnizarea de materii prime”, a spus Uliukaiev. Reprezentanții guvernului rus au spus că acest lucru ar implica o măsură de ”ridicare a embargoului în schimbul unor investiții în procesare”.  

Experții susțin că un astfel de sistem este necunoscut și neclar pentru piață

  ”Aceasta este în cele din urmă o idee nouă. Guvernul rus intenționează să atragă bani în industria alimentară și, în primul rând, în sectorul de prelucrare a cărnii din țară, care s-a confruntat recent cu o scădere a rentabilității și atractivității investiționale”, a comentat analistul agricol rus Eugene Gerden. ”Teoretic, un astfel de sistem ar putea fi interesant pentru anumite societăți, dar ele ar avea nevoie cu siguranță de timp pentru a evalua toate riscurile și beneficiile, astfel încât punerea în aplicare efectivă a acestui tip de plan pentru Grecia și Ungaria nu s-ar întâmpla, probabil, mai devreme de mijlocul anului”, a adăugat el. În același timp, în conformitate cu Alexander Knobel, șeful laboratorului de comerț internațional la Institutul Gaidar pentru politică economică, autoritățile țării încă se tem că produsele din alte țări ale UE vor fi furnizate în Rusia, sub pretextul că sunt produse din carne din Grecia și Ungaria. Deci, înainte de a începe această inițiativă, ar trebui pus în aplicare un sistem de control strict al țării de origine, pentru toate livrările de produse. The Russian government introduced a food embargo in August 2014 on meat supplies, as well as several other categories of meat products from the EU, the USA, Canada, Australia and Norway.</span> Guvernul rus a introdus un embargo alimentar în august 2014, pentru livrările de carne și alte categorii de produse din carne din UE, SUA, Canada, Australia și Norvegia. According to Russia&#39;s Customs Service, imports from Greece to Russia, which are almost all food products, dropped by 20% to US$497 million in 2014 compared to 2013, while imports from Hungary fell by just 10%, to US$2.7bn.</span> Potrivit Serviciului Vamal al Rusiei, importurile din Grecia către Rusia, care sunt aproape în totalitate importuri de produse alimentare, au scăzut cu 20% în 2014, comparativ cu 2013, ajungând la 497 milioane dolari SUA, în timp ce importurile din Ungaria au scăzut cu doar 10%, la 2,7 mld. US $.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2