Stiri

143

Rusia blochează livrările de carne de pasăre din Ucraina către țări terțe

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Autoritatea  veterinară rusă Rosselkhoznadzor a refuzat tranzitul a 37 de tone (t) de carne de pasăre provenind de la mai multe ferme de creștere a păsărilor din Ucraina către Kârgâzstan și Uzbekistan, din cauza unor probleme cu certificatele sanitar-veterinare.

  Reprezentanții industriei cărnii din Ucraina și Uzbekistan au sugerat că decizia poate avea nuanțe politice, deoarece nu este prima dată când Rosselkhoznadzor a blocat importurile de carne de pasăre pentru republicile din Asia Centrală. Conform informațiilor oficiale de la Rosselkhoznadzor, două camioane care transportau produse din carne provenind de la fermele de păsări Dnepropetrovsk și Gubinsky, pe 2 și 4 martie au fost oprite la punctul de trecere a frontierei Troebortnoe, dintre Rusia și Ucraina, și nu li s-a permis să-și continue drumul.   Un purtător de cuvânt al Rosselkhoznadzor, pentru oblasturile (provinciile) Briansk și Smolensk, a declarat că, în plus față de problemele cu certificatele sanitar-veterinare, au fost, de asemenea, încălcări ale regulilor de ambalare în ceea ce privește tranzitul acestor bunuri. ”În primul rând, documentele au fost emise în mod incorect. În al doilea rând, produsele nu au fost ambalate în mod corespunzător. Normele în cazul acestor produse cer ca acestea să fie acoperite de un ambalaj exterior impenetrabil. Deci, teoretic, aceste produse ar fi putut fi reambalate și amestecate cu alte produse și chiar vândute în Rusia”, a declarat serviciul de presă al organismului veterinar rus.

Ucraina nu a făcut niciun comentariu cu privire la situație.

  Rosselkhoznadzor a împiedicat și anterior livrările în tranzit de produse avicole din Ucraina către țările vecine. În luna aprilie 2014, organismul veterinar rus a întors din drum cinci vagoane cu 188 t de carne de pui din Ucraina, provenind cel mai mare producător ucrainean de carne de pasăre MHP - care urmau de asemenea să fie furnizate în Uzbekistan. Principalul motiv invocat pentru argumentarea respectivei decizii a fost încălcarea certificatelor sanitar-veterinare. Reprezentanții pieței cărnii de pui din Ucraina au susținut că decizia Rosselkhoznadzor a avut un scop politic, respectiv acela de a împiedica dezvoltarea comerțului bilateral dintre Ucraina și alte țări din spațiul ex-sovietic al Uniunii Vamale.   Potrivit ministerului ucrainian pentru politicii agrare și alimentație, comerțul cu carne de pasăre și produse din carne de pasăre, cu republicile din Asia Centrală a crescut semnificativ, în ciuda acestor incidente. De exemplu, livrările de produse avicole din Ucraina în Uzbekistan au crescut anul trecut de 2,6 ori comparativ cu 2013, la un nivel de 15.000 t.   Rusia nu importă în prezent carne de pasăre din Ucraina. Cu toate acestea, reprezentanții Rosselkhoznadzor au negat toate acuzațiile care invocau faptul că decizia a avut un substrat politic. ”Cu siguranță, nu. În cazul în care documentele sunt în ordine, atunci toate transporturile vor trece [de controlul de frontieră], iar volumele tot mai mari de produse din carne de pasăre furnizate din Ucraina în Uzbekistan și Kârgâzstan este dovada că noi nu am pus nici un obstacol în calea dezvoltări comerțului cu carne între aceste țări”, a declarat serviciul de presă al Rosselkhoznadzor.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2