Stiri

213

Rezultatele dialogului ministrului Adrian Oros cu omologul său din Republica Franceză

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Potrivit MADR, la Paris a avut loc întâlnirea bilaterală dintre ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros și omologul său din Republica Franceză, Julien Denormandie, în cadrul vizitei la nivel de Prim–ministru în Franța, finalizată cu semnarea Foii de parcurs a Parteneriatului strategic româno-francez.

Această întâlnire a permis abordarea unor teme europene, ca urmare a reuniunii Consiliului de la Luxemburg, din 19 -20 octombrie, dar și a unor teme legate de cooperarea bilaterală.

Cei doi omologi s-au felicitat pentru acordul obținut în cadrul Consiliului din 19-20 octombrie, iar ministrul Julien Denormandie a mulțumit ministrului român pentru susținerea celor două inițiative importante pentru Franța, respectiv susținerea cuplată a proteinelor vegetale și extinderea autorizațiilor vitivinicole.

În ceea ce privește temele bilaterale, miniștrii au reamintit prioritățile în ceea ce privește învățământul agricol și, mai ales, înființarea unei platforme comune de primire a stagiarilor francezi și români în exploatațiile agricole și în întreprinderi. Susținerea fermelor de familie medii a fost prezentată ca o direcție comună cu menținerea unui procent legat de redistribuire.

În egală măsură, susținerea dezvoltării structurilor de tip piață de interes național a fost confirmată de ministrul francez care a reînnoit sprijinul pentru parteneriatul cu piața din Rungis. România a prevăzut să aloce 750 milioane euro pentru o reţea naţională de colectare, depozitare şi distribuţie a produselor româneşti, în cadrul planului de relansare a dezvoltării, în perioada 2021- 2025.

Ministrul Adrian Oros a precizat că România va beneficia de un buget de 3,5 miliarde euro pentru irigații prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență, motiv pentru care ar dori să cunoască oferta franceză în materie de echipamente avansate în domeniu.

De asemenea, în urma întâlnirii s-a desprins importanța sprijinirii de către România a unor inițiative franceze precum planul proteic, inițiativa „4 pentru 1000” („4 pour 1000”), simplificarea PAC și dreptul la eroare/greșeală al agricultorului.        

În contextul dialogului inițiat deja pe linia cooperării între centrele logistice, ministrul Adrian Oros a prezentat vizita reprezentanților MADR, secretarii de stat George Scarlat și Aurel Simion, la Rungis, în perioada 27-28 octombrie 2020.

A avut loc, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la gestionarea apei, stadiul sistemului de irigații și reabilitarea infrastructurii în materie, precum și la fiscalitate și acordarea de subvenții agricultorilor în cele două țări. S-a convenit continuarea consultărilor bilaterale atât la nivel de ministru, în contextul viitoarelor consilii, cât și la nivel tehnic.

Vizita a avut loc ca urmare a demersurilor părții franceze, obiectivul principal fiind de a consolida relațiile bilaterale și cooperarea la nivel european dintre România și Republica Franceză.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2