128

Regulamentul C.E. 853 privind calitatea laptelui

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Producerea şi valorificarea laptelui este atent monitorizată de la procesul de obţinere în exploateţie, la colectare, transport la procesare, până la consumator, având la bază Regulamentul C.E. 853, care stabileşte norme specifice de igienă şi calitate pentru laptele crud destinat prelucrării, cu prioritate în unităţile de procesare a laptelui, autorizate pentru schimburi intracomunitare, obligate să recepţioneze şi să proceseze doar lapte crud provenit de la exploataţii cu vaci, care îndeplinesc criterile de calitate impuse prin legislaţia europeană din acest domeniu.

  Crescătorii de vaci cu lapte şi operatorilor din domeniul procesării şi comercializării laptelui crud trebuie să ştie că cerinţele de calitate impun ca:   -laptele să provină din centre de colectare lapte care sunt autorizate sanitar veterinar;-să nu depăşească 100.000, numărul total de germeni / ml la 30°C, media geometrică, constatată pe o perioadă de două luni, cu cel puţin două analize pe lună;numărul de celule somatice (care reprezintă sănătatea ugerului) sub 400.000, media geometrică constatată pe o perioadă de 3 luni, cu cel puţin o analiza pe lună.Cantitatea şi calitatea laptelui de vacă este influenţată de o serie de factori interni, de mediu, sau economici, respectiv:-rasa, familia sau linia animalelor,-individualitatea - producţia fiind influienţată de metabolismul fiecărui animal,-cofiguraţia, forma şi dezvoltarea ugerului,-vârsta vacii corelată cu perioada de lactaţie,-factori de mediu (temperaturile ridicate, ploile şi umiditate excesivă)-calitatea nutritivă a furajelor şi modul lor de administrare,-asigurarea permanentă a apei potabile,-condiţiile de zooigienă şi microclimat,-igiena şi sistemul de muls,-calitatea personalului îngrijitor.-raportul între preţul laptelui şi al furajelor,-condiţiile de remunerare a personalului care lucrează în sectorul producţiei de lapte şi în afara acestui sector,-modificările şi structura de producţie a unităţilor agricole producătoare de lapte   Situaţia existentă la această dată, impune crescătorilor de vaci cu lapte, operatorilor economici din acest domeniu, să întreprindă acţiuni cât mai constructive şi utile pentru aplicarea unor măsuri şi derularea unor programe menite să ducă la îmbunătăţirea şi menţinerea calităţii laptelui crud de vacă, a sistemului de colectare a laptelui de vacă şi la modernizarea şi dezvoltarea exploataţiilor agricole, în acord cu cerinţele şi reglementările europene, pentru ca acest produs şi derivatele obţinute prin procesare în ţara noastră să fie solicitate pe piaţa naţională, europeană şi la export, în cantităţi cât mai mari. În acest sens, în cadrul programulului anual pentru îmbunătăţirea şi menţinerea calităţii laptelui crud, materie primă, se recomandă acţiuni care să cuprindă :   Evaluarea şi monitorizarea în exploataţiile care deţin vaci de lapte  a condiţiilor prevăzute de legislaţia în vigoare cu privire la adăpostirea animalelor, igiena mulsului şi depozitarea laptelui crud.Verificare asigurării măsurilor administrative din exploataţii, cu referire la, evidenţa strictă a efectivelor, înregistrarea exploataţiei; identificarea şi înregistrarea animalelor, ţinerea registrului de exploataţie, contract cu un medic veterinar de liberă practică.Analizarea individuală a fiecărei exploataţii privind retehnologizarea, prin realizarea programelor de modernizare-restructurare cu prioritate asigurarea mulsului mecanic şi dotarea cu tancuri pentru răcirea laptelui.   Obligaţia crescătorilor de vaci care deţin exploataţii de producţie şi care livrează lapte crud unităţilor de procesare prin intermediul centrelor de colectare lapte pentru a respecta  următoarele:   asigurarea condiţiilor de biosecuritate în exploataţiile de vaci cu lapte prin: restricţionarea circulaţiei de animale şi personal,asigurarea unui flux tehnologic la nivelul cerinţelor actualeigiena adăposturilor şi a animalelor,monitorizarea stării de sănătate a animalelor şi a personalului angajat etc.să asigure că laptele provenit de la animale bolnave sau suspicionate de a fi bolnave, aflate subtratament medicamentos, nu este livrat la centrul de colectare decât cu acceptul scris al medicului veterinar;să respecte condiţiile de adăpostire, sănatate, igienă şi bunăstare animală, astfel încât să se evitecontaminarea fizică, chimică sau microbiologică a laptelui crud;să asigure că mulsul se desfăşoară în condiţii igienice, prin spălarea şi dezinfectarea ugerului, a aparatelor de muls şi a ustensilelor folosite în acest scop;să fie dotat cu echipamente care să asigure o răcire imediată a laptelui după muls la maxim 8 grade Celsius;să asigurare echipamente de protecţie pentru personalul responsabil cu mulsul animalelor, precum şi manipularea corespunzatoare a echipamentelor de muls şi a celor de depozitare a laptelui crud; să transporte imediat după muls laptele crud la centrul de colectare şi să evite contaminarea a acestuia pe timpul transportului;   Monitorizarea parametrilor de calitate la laptele crud, materie primă, prin afluire de probe de la exploataţiile comerciale, din centrele de colectare lapte autorizate (lapte provenit de la crescătorii individuali) şi din  unităţile de procesare lapte, la laboratorul judeţean autorizat Participarea operatorilor din domeniile producţiei, colectării şi procesării laptelui, la acţiuniile de informare, organizate de specialiştii în domeniu, cu privire la măsurile ce trebuie întreprinse pentru asigurarea conformităţii laptelui crud cu standardele Uniunii Europene.   Colaborarea cu autorităţile locale, D.S.V.S.A. D.J.A. Oficiul de Consultanţă pentru Agricultură, Asociaţile crescătorilor de animale, operatorii din industria laptelui şi alte organizaţii implicate. Legislaţia în vigoare sprijină crescătorii de vaci cu lapte care doresc să valorifice producţia primară, sau produsele obţinute prin procesarea producţiei primare, însă cu obligaţia să solicite D.S.V.S.A. judeţeană, documentul de înregistrare pentru vânzare directă sau cu amănuntul, document care stabileşte: codul producătorului, produsele care se valorifică, cantitatea, locul de comercializare şi aria de distribuţie, situaţie prin care personalul de specialitate sanitar veterinar poate monitoriza şi controla respectarea prevederilor legale în domeniul producerii, procesării şi valorificării laptelui crud şi a derivatelor din lapte.   Laptele de vacă, este unul din alimentul cel mai complet şi mai uşor asimilat de organism, constituind un produs alimentar de bază în nutriţia omului. Este bogat în substanţe nutritive necesare vieţii (aminoacizi, acizi graşi, lactoze, vitamine, elemente  minerale, proteine şi grăsimi). Are peste 100 de substanţe nutritive necesare vieţii omului (20 aminoacizi, peste 10 acizi graşi, 4 tipuri de lactoze, 25 vitamine, peste 45 elemente minerale, proteine). Proteinele conţin aminoacizi necesari creşterii şi menţinerii sănătăţii. Grasimea din lapte, in afara de rolul ei energetic, contribuie şi la formarea rezervelor de grăsime din organism.   Substanţele nutritive din lapte se găsesc în proporţii optime, astfel că laptele este asimilat de organism mai bine decât orice alt aliment, putând fi consumat atât în stare proaspată cât şi sub forma de diferite produse lactate, întăreşte rezistenţa organismului faţă de infecţii şi intoxicaţii, ridicând totodată nivelul de sănătate a populaţiei. (Dr. Penţea Ioan – Secretar Executiv al Colegiului Medicilor Veterinari din Judeţul Sibiu)

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2