Repere

568

Rabobank: Revenire lentă pe piața globală a laptelui

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Raportul Rabobank care a analizat datele culese în trimestrul doi al anului 2024 estimează o recuperare întârziată a prețurilor globale la lactate, pe fondul schimbărilor pe piața chineză.

Cea mai recentă analiză sectorială a Rabobank indică o revenire mai lentă decât se aștepta a prețurilor globale la lactate, mai ales că China își reduce importurile de lactate.

Această analiză a fost detaliată în raportul trimestrial al băncii Global Dairy Quarterly, intitulat „Searching for Equilibrium”.

Potrivit raportului, scurta creștere a prețurilor globale la lactate la sfârșitul anului 2023 și începutul lui 2024 a fost mai degrabă rezultatul activităților de reaprovizionare a importatorilor la prețuri mai mici, decât o creștere puternică a cererii consumatorilor.

Creșterea treptată așteptată a prețurilor laptelui în 2024 a fost temperată de cererea globală mai slabă, împreună cu o creștere a producției interne de lapte în China, ceea ce a condus la reducerea nevoilor de import.

Raportul, în colaborare cu analistul principal de produse lactate RaboResearch, Michael Harvey, notează că, în timp ce China și-a ajustat în sus previziunile privind producția de lapte pentru 2024, se estimează că producția de lactate din alte regiuni mari exportatoare va avea o creștere modestă.

Această creștere lentă se datorează profitabilității scăzute care afectează efectivele de lapte din regiuni precum SUA și America de Sud, împreună cu condițiile meteorologice nefavorabile care afectează producția de lapte.

În ciuda acestor provocări, Harvey consideră că piața globală a produselor lactate își va continua redresarea, ajutată de creșterea limitată a ofertei.

Cu toate acestea, el avertizează că această redresare se va confrunta cu mai multe obstacole, inclusiv semnale mixte în redresarea cererii globale și presiuni economice în curs, cum ar fi inflația și ratele ridicate ale dobânzilor, care afectează cheltuielile consumatorilor.

În plus, raportul subliniază influența creșterii producției locale de lapte și a reducerii cererii consumatorilor din China pe piețele globale. Se estimează o scădere cu 8% a importurilor nete de lactate din China pentru 2024, al treilea an consecutiv de scădere.

În Australia, producția de lapte a crescut în toate regiunile până în prezent în acest sezon, prognozele sugerând o creștere suplimentară. În ciuda volumelor slabe de export, condițiile pieței locale sunt de așteptat să rămână favorabile.

Raportul indică, de asemenea, alți factori care ar putea influența piața produselor lactate, inclusiv modificări ale limitelor de derogare a azotului în Europa și impactul gripei aviare patogene în SUA, care ar putea complica și mai mult peisajul global al produselor lactate. (Foto: Dreamstime) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2