Stiri

180

Rabobank: Piața laptelui s-a mișcat mai bine decât se credea

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Restricțiile globale COVID-19 se diminuează, vânzările de servicii alimentare s-au reluat și prețurile produselor lactate par a fi în creștere, însă un nou raport al Rabobank avertizează că ar putea fi prea curând pentru a evalua adevărata forță a pieței mondiale a produselor lactate.

Mai bine decât se credea

Totuși, piețele globale de produse lactate s-au comportat mai bine decât era de așteptat pe parcursul perturbării pandemiei, după cum se precizează în raportul intitulat „Waiting for the Dust to Settle”, revizuind prognoza prețului laptelui-Rabobank.

În sudul Australiei, prețul modelat este de AUD6,35 / kgMS, iar anunțul prețului minim stabilit pentru noul sezon peste așteptări, ceea ce sugerează un avans limitat în sezonul viitor.

Trimestrialul global al sectorului lactat al Rabobank a prevăzut de asemenea că producția de lapte va continua să se extindă în regiunile exportatoare de lactate, în ciuda problemelor meteorologice, a scăderii prețurilor laptelui și a eforturilor de a readuce oferta în echilibru cu cererea în multe domenii.

Banca Agroalimentară prognozează o creștere de unu la sută a producției în fiecare an în regiunile lactate „Big-7” (SUA, UE, Brazilia, Argentina, Uruguay, Noua Zeelandă, Australia) în a doua jumătate a anului 2020 și 0,9 pc an în an în prima jumătate a anului 2021.

”Emisfera nordică recuperează”

Analistul principal al produselor lactate Rabobank, Michael Harvey, a declarat că, în timp ce emisfera nordică a înregistrat recent o revenire a prețurilor laptelui și produselor lactate, s-ar putea să fie prea curând un apel pentru o adevărată redresare a pieței lactate.

„Suntem pe un drum spre recuperare, dar nu suntem în afara pădurii”, a spus el. „O mare parte din sprijinul prețurilor a fost determinat de intervenția guvernului pe piață, fie prin achiziții de produse lactate, plăți directe de venituri și gestionarea stocurilor excedentare, combinate cu redeschiderea perspectivelor de servicii alimentare care a ajutat la creșterea cererii.”

În toate țările, sprijinul guvernamental va încetini probabil în lunile următoare, moment în care, a spus domnul Harvey, fundamentele pieței globale vor avea din nou stăpânire, iar într-o economie mai lentă se va vindeca încă de distrugerile economice ale pandamicii.

„O mare parte a lumii va ieși din blocajele COVID-19 și din recesiunea economică, iar această creștere mai lentă va cântări pe cererea produselor lactate și va stopa achizițiile de import în multe regiuni”, a spus el.

Nu vor exista limitări

O scădere preconizată a cererii din Asia de Sud-Est - un motor-cheie al posibilităților de import pentru multe zone producătoare de lapte - plus nevoile de importuri chineze mai mici ar putea duce la un surplus de lapte și ar contribui la niveluri ridicate ale stocurilor în a doua jumătate a anului 2020.

Dl Harvey a spus că această creștere a stocurilor va exercita o presiune descendentă asupra prețurilor produselor lactate în lunile următoare datorită nivelului crescut al stocurilor și al concurenței pentru cererea redusă de import.

Pe măsură ce blocajele sunt eliminate, a spus domnul Harvey, dezechilibrul dintre vânzările cu amănuntul crescute și vânzările mai scăzute ale serviciilor alimentare vor începe să convergă, însă găsirea acestui echilibru va dura timp.

„Nu vor exista limitări care să împiedice întoarcerea completă la normele anterioare, în special în vânzările de servicii alimentare - s-ar putea să se formeze noi obiceiuri și s-ar putea să găsim oameni care continuă să pregătească mai multe alimente la domiciliu”, a spus el.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2