Stiri

204

Rabobank: Piața lactatelor, la un pas de degringoladă

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Răspunsul lui Rabobank la „Am ajuns acolo?”, referitor la prețurile de vârf la lapte praf, este da. Se pare că prețurile globale ale laptelui praf au atins un vârf în primul semestru al anului 2022.

În timp ce producția de lapte se află în mijlocul unei încetiniri semnificative, care va dura cel puțin patru trimestre consecutive (din T3 2021 până în T2 2022), slăbirea așteptărilor privind cererea creează scenariul pentru unii. scăderi moderate ale prețurilor la produsele lactate în a doua jumătate a anului 2022.

Oferta excesivă din China conduce la scăderea importurilor de lactate. Creșterea puternică a ofertei interne de lapte în T1 2022 de 8% față de anul trecut și stocurile de report ridicate din importurile puternice de anul trecut se ciocnesc de cererea mai slabă din cauza blocajelor legate de Covid.

Acest lucru creează condiția perfectă pentru reducerea importurilor de lactate din China (deși doar 4% în termeni LME din ianuarie până în aprilie 2022).

Producția de lapte este de așteptat să se redreseze modest în trimestrele următoare. Costurile record de furaje și problemele legate de vreme au afectat direct marjele pentru fermierii de lactate din regiunile producătoare de lactate din Big-7 de ceva timp.

Efectivele globale s-au contractat sau se confruntă cu obstacole pentru creștere, ceea ce face mai dificilă revenirea producției de lapte după criza actuală. Dacă scăderea prețurilor mărfurilor se va traduce în prețuri mai mici la poarta fermei în trimestrele următoare, aceasta ar putea duce la o redresare mai puțin impresionantă.

Se preconizează că presiunile inflaționiste vor declanșa o cerere mai scăzută în țările bogate și sărace, deoarece consumatorii sunt afectați de un val global de inflație nemaivăzut din anii 1970.

În timp ce consumatorii din țările dezvoltate sunt de obicei mai rezistenți la prețuri mai mari, de data aceasta, impactul asupra prețurilor la energie și combustibil este sever și are ca rezultat schimbarea comportamentului consumatorilor.

Dispariția internă a produselor lactate din SUA în luna martie a scăzut cu 1,3% față de anul trecut, pe o bază totală de solide. Unele țări, precum Marea Britanie, implementează deja măsuri pentru a proteja familiile cu venituri mici cu plăți unice și reduceri la facturile de energie din cauza puterii de cumpărare reduse.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2