Stiri

252

Rabobank: Perspectiva globală a producției animale în 2023

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Chiar dacă se preconizează că producția mondială de proteine ​​animale va crește modest în 2023, acesta va fi un alt an de schimbări pentru sector.

Industria se va confrunta cu costuri ridicate de-a lungul întregului lanț de aprovizionare, schimbări ale consumului și alte zone de incertitudine pentru producători, cum ar fi presiunea crescută a bolilor și schimbările de reglementare și de piață.

Drept urmare, marjele vor fi strânse pe măsură ce cumpărătorii împing costurile de producție mai mari. Dar oportunitățile încă există, deși vor fi mai restrânse.

Rezumat global

Vedem o creștere care favorizează produsele cu un raport calitate-preț, producătorii și procesatorii eficienți, companiile agile, exportatorii avantajați de mișcările valutare și producătorii biosiguri.

„Unele companii de proteine animale vor vedea în 2023 un an pentru a-și recalibra așteptările și planurile de creștere”, spune Justin Sherrard, Strategist Global – Animal Protein.

„Unele companii își vor menține o concentrare pe termen scurt și își vor consolida agilitatea, astfel încât să poată continua cu schimbările ciclice. Alte companii de proteine animale se vor concentra pe creșterea pe termen lung și vor începe să investească și să se poziționeze pentru succes, având în vedere schimbările structurale care urmează.”

Tendința generală pentru 2023 este ca creșterea producției să încetinească și mai mult, cu câștiguri mici în unele regiuni, dar cu o contracție în altele pentru principalele specii terestre.

Se așteaptă o creștere lentă în China pentru toate grupurile de specii și o creștere continuă în Brazilia și Asia de Sud-Est. Oceania va experimenta o creștere lentă, în timp ce producția nord-americană și europeană se va contracta.

Acvacultura conduce din nou creșterea globală la nivelul grupurilor de specii, iar expansiunea sa continuă este susținută de relativa independență față de prețurile materiilor prime agricole.

Păsările de curte urmează să-și mențină modelul de creștere consistent, capturile sălbatice se vor extinde ușor, producția de carne de vită va scădea ușor, iar carnea de porc va înregistra o scădere.

America de Nord

Carnea de vită se va contracta pe măsură ce ciclul SUA se va întoarce și va intra într-un declin pe mai mulți ani, iar păsările de curte se vor extinde la cererea puternică, în ciuda presiunii bolilor, în timp ce carnea de porc se stabilizează.

Europa

Producția va fi sub presiune pentru toate speciile, din cauza riscurilor de îmbolnăvire, a schimbărilor determinate de piață și de reglementare și a reducerii exporturilor. Consumul este de așteptat să se mențină constant, păsările de curte beneficiind, în timp ce carnea de porc și vită vor scădea ușor.

China

Producția de carne de porc va avea o creștere marginală, restricțiile la serviciile alimentare încă suprimând cererea. Păsările de curte se așteaptă să se extindă ușor, împiedicată de costurile ridicate și de incertitudini. Carnea de vită se va ușura.

Brazilia

Producția de carne de vită va continua să se extindă, susținută de exporturi. Producția de pui și porc este, de asemenea, pregătită pentru expansiune și câștiguri la export.

Asia de Sud-Est

Producția de carne de porc este de așteptat să se redreseze în Vietnam și Filipine, pe măsură ce riscurile de PPA se retrag. Producția de păsări se extinde, de asemenea, încet, pe măsură ce canalele de cerere continuă să se redreseze.

Australia și Noua Zeelandă

Producția de carne de vită și oaie din Australia este de așteptat să se extindă pe fondul dinamicii turmei/turmei. În Noua Zeelandă, totuși, producția de carne de vită și de oaie este de așteptat să scadă din cauza presiunii pieței.

Somon

O prezență puternică a comerțului cu amănuntul va susține prețurile în 2023, în ciuda slăbirii fundamentelor macroeconomice.

Creveți

Oferta rămâne puternică, în ciuda prețurilor mai mici și a costurilor mai mari. Ecuador și America Latină vor continua să stimuleze oferta de creveți de crescătorie în 2023.

Făină de pește și ulei de pește

Prețurile mărfurilor concurente susțin prețurile pentru ambele, care ar putea scădea ușor în 2023.

Proteine alternative

2023 va fi un an de consolidare. Creșterea recentă a produselor pe bază de plante este în așteptare, iar investitorii își schimbă atenția.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2