Stiri

253

Rabobank: Laptele și lactatele vor traversa o perioadă de cerere scăzută

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Piețele globale mai slabe ale produselor lactate rămân o temă cheie, după ce anul2022 s-a sfârșit, dar există o divergență clară între regiuni și produse lactate.

Piețele de brânză și unt se bucură de susținere

Piețele mari de brânză și unt, susținute pe plan intern, din UE și SUA rămân în continuare ridicate, dar sub maximele înregistrate la începutul acestui an. O scădere de 9% a prețurilor indicelui GDT din Oceania în ultimele trei luni a pătruns pe piețele globale de lapte praf.

Cu prețurile record din 2022 sau aproape record în multe regiuni de export, a apărut o creștere a ofertei de lapte, condusă de emisfera nordică. Cu toate acestea, prețurile laptelui de la fermă prind tendințele pieței globale de mărfuri și vor scădea în 2023.

Între timp, costurile scumpe ale inputurilor rămân un vânt în contra la nivel mondial și, combinate cu prețurile mai mici la lapte, au ca rezultat o presiune pe marjă la nivel de fermă. Cu toate acestea, recenta creștere a ofertei de lapte va continua în primul semestru al anului 2023.

China își consumă stocurile

În timp ce piața chineză continuă să digere stocurile acumulate în ultimul an, există o oportunitate pentru cumpărători de a intra pe o piață mai liniștită. Cumpărătorii de nivel al doilea și al treilea au pășit pe piață în trimestrul IV și sunt necesari pentru a-și restabili slăbirea la începutul anului 2023.

Se așteaptă ca importurile de produse lactate din China în trimestrul I 2023 să nu atingă nivelurile din trimestrul I 2022, cu un interes reînnoit de cumpărare în curs de dezvoltare în T2 2023.

Prețurile de consum ale lactatelor au crescut pe rafturile supermarketurilor și în meniurile din afara casei din întreaga lume.

În timp ce cererea de produse lactate este o imagine complexă, cu mai multe fațete, rezistența arătată până acum va fi testată de nivelurile de încredere în scădere, pe măsură ce veniturile disponibile vor fi afectate.

Piețele emergente sunt cele mai expuse

Piețele emergente, inclusiv cumpărătorii de nivel doi și trei, sunt cele mai expuse riscului din cauza impactului inflaționist estimat asupra bugetelor consumatorilor în primul semestru al anului 2023.

Fundamentele de bază ale pieței globale rămân înclinate în sens descendent. Depinde mult de politicile interne ale Chinei și de rezistența mai largă la cererea de produse lactate. O creștere mai slabă a ofertei a menținut prețurile produselor lactate relativ ridicate, dar creșterea este la orizont – deși fragilă.

Este posibil ca cererea de produse lactate să devină mai slabă pe termen scurt înainte de orice îmbunătățire remarcabilă, multe economii confruntându-se cu o inflație alimentară generală.

Orice potențial raliu pozitiv depinde de un șoc de aprovizionare în emisfera nordică sau de o redeschidere semnificativă a Chinei în noua lume post-Covid.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2