Repere

227

Rabobank: Inflația va debusola și mai mult piața laptelui

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Volatilitatea mărește incertitudinea pe piețele globale de lactate, se afirmă în ultima analiză Rabobank asupra pieței globale a laptelui.

Chiar înainte de conflictul Rusia-Ucraina, prețurile globale ale produselor lactate creșteau din cauza deficitului de aprovizionare. Principalele regiuni de export se confruntă cu vremea nefavorabilă sau cu eroziunea marjei, ceea ce a dus la un deficit de la an la an care a fost mult mai rău decât se anticipase în 2H 2021.

Deoarece este puțin probabil ca deficitele să dispară pe termen scurt, Rabobank se așteaptă la o scădere continuă în 1H 2022 producția de lapte în regiunile exportatoare Big-7, față de cea mai mare comparabilă de anul trecut, înainte de o redresare ușoară care începe în 2H 2022 și în 1H 2023.

Prețurile laptelui de la fermă au urmat prețurile mărfurilor mai mari la nivel mondial, cu un potențial de creștere în unele regiuni.

Cu toate acestea, costurile în creștere ale inputurilor, lipsa forței de muncă, vremea nefavorabilă și calitatea și prețurile variabile ale furajelor continuă să limiteze răspunsul producției din partea producătorilor.

Exporturile de lactate sunt de așteptat să încetinească în 2022, după ce au crescut cu 4% în 2021, în ciuda tuturor provocărilor lanțului de aprovizionare.

Creșterea exporturilor observată în 2021 este puțin probabil să se repete în 2022, deoarece deficitul de aprovizionare reduce semnificativ surplusul exportabil din regiunile de export Big-7. Produsele lactate la prețuri ridicate ar putea reduce apetitul importatorilor.

În schimb, creșterea prețurilor petrolului a susținut prețurile WMP în trecut, iar riscul ridicat pentru securitatea alimentară ar putea duce la activități de cumpărare strategică.

Presiunea inflaționistă se extinde în întreaga lume, cu o perspectivă din ce în ce mai înrăutățită, ridicând întrebarea „Cât de sus și pentru cât timp?”

Produsele lactate vor rămâne ridicate până la jumătatea anului, pe fondul ofertei limitate. Perspectiva pe termen lung depinde de comportamentul consumatorilor și de condițiile normalizate ale pieței, ambele fiind foarte imprevizibile.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2