Tehnologii

293

Rabobank: Crește consumul de carne de pui pe fondul redresării globale a industriei avicole

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Cel mai recent raport al Rabobank despre proteinele animale evidențiază piețele mondiale de păsări ca fiind rezistente și în redresare pe fondul unor condiții comerciale dure.

Perspectivă îmbunătățită

Analiza evidențiază o „perspectivă îmbunătățită”, parțial datorită creșterii accelerate a consumului de păsări de curte, care crește cu 1,5% până la 2% și se așteaptă să crească în continuare.

Piețele globale de păsări s-au confruntat cu condiții extrem de perturbatoare de aproximativ patru ani, inclusiv pandemia COVID-19, întreruperile lanțului de aprovizionare și prețurile fluctuante ale furajelor. Cu toate acestea, piețele dau deja semne de normalizare.

Prețurile în scădere a furajelor au făcut puiul mai accesibil și există condiții comerciale locale puternice pe piețele emergente, cum ar fi Asia de Sud-Est și de Sud, Africa și America Latină, în timp ce UE și SUA au performanțe bune.

„În ciuda unei creșteri de 2% a prețurilor globale la pui, puiul rămâne o opțiune de proteine ​​la preț competitiv, deoarece prețurile cărnii de porc și vită au crescut cu 4% și, respectiv, 5%”, notează raportul.

„Piețele globale de păsări continuă să prezinte putere, cu o creștere estimată variind între 1,5% și 2%, ceea ce este aproape de nivelurile istorice. Ne așteptăm ca majoritatea piețelor să rămână relativ echilibrate.”

Cu toate acestea, pe piața globală rămân multe provocări, inclusiv răspândirea continuă a gripei aviare (cazurile se îndreaptă acum către mai multe țări din emisfera sudică), riscurile de volatilitate și vremea extremă din cauza La Niña și a Regulamentului UE privind defrișările.

Un instantaneu al piețelor

Analiza Global Poultry Quarterly T3 2024 menționează o cerere bună de carne de pasăre din segmentele de vânzare cu amănuntul, de servicii alimentare și de procesare din SUA, dar cererea de export rămâne „moale” din cauza dolarului puternic și a prețurilor locale ridicate la carnea neagră. Se așteaptă, de asemenea, că problemele de productivitate vor limita creșterea ofertei.

 Analiștii Rabobank se așteaptă la o „perspectivă îmbunătățită” pentru producătorii de păsări, pe măsură ce cererea consumatorilor crește. Raportul Rabobank subliniază că cererea este puternică în Europa, dar creșterea ofertei este mai lentă din cauza plasamentelor mai scăzute și a mai puține importuri ucrainene.

Prețurile rămân sub presiune din cauza ofertei excesive din China. Importurile au scăzut în primele patru luni ale anului 2024, dar se estimează că vor crește. Producția locală „începe să se autocorecteze”.

Există o ofertă mai mare în Japonia și o cerere puternică în Thailanda, unde exporturile sunt la un nivel record. Exporturile sunt puternice și în Brazilia, unde prețurile furajelor au început să crească.

Îmbunătățirea condițiilor de piață

Ca urmare a condițiilor de piață îmbunătățite, mai multe regiuni din întreaga lume produc acum la niveluri peste pragul de rentabilitate, spune Rabobank.

„UE, Africa de Sud, Rusia, Mexic și Columbia au avut performanțe bune de ceva timp și anul acesta s-au înregistrat îmbunătățiri semnificative ale condițiilor de piață pentru SUA, Brazilia, Thailanda, Indonezia și Filipine.”

O clasă de mijloc în expansiune, cu o putere de cheltuieli mai mare, caută, de asemenea, alimente bogate în proteine ​​în India, care are, de asemenea, rezultate bune, potrivit raportului. (Foto: Freepik) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2