Stiri

252

Provocările anului 2022 pentru piața globală a cărnii de porc

autor

MeetMilk.ro

distribuie

A început un nou an și debutul de aduce cu dilemele familiare: paharul este pe jumătate gol sau pe jumătate plin? Specialiștii cred că este probabilă o revenire a prețurilor la porc, cel puțin în prima jumătate a anului 2022, după cum se afirmă într-o analiză publicată de PigProgress.

Moment de cotitură

În noiembrie anul trecut, s-a observat că un punct de cotitură era pe cale să sosească pentru prețurile globale la porci. Indicele global al prețurilor la porc și-a încetinit mișcarea ascendentă și era pe cale să scadă, iar noi aveam să intram în faza descendentă a ciclului.

Această predicție s-a dovedit a fi exactă, iar indicele global al prețurilor la porc a fost în teritoriu negativ din noiembrie anul trecut. În vremuri normale, această fază a ciclului ar dura aproximativ 6 luni – dar acestea sunt departe de perioadele normale.

Datele indică acum că ar putea avea loc un alt punct de cotitură, inversarea direcției de deplasare pentru prețuri și ciclu. Și, întrucât indicele prețurilor globale netezit este un indicator întârziat, prețurile reale ar putea începe să crească la începutul primului trimestru al anului 2022.

Prețuri sub indice în Europa

Ca și în toate punctele de cotitură, evenimentele viitoare sunt adesea neclare atunci când noua tendință nu este stabilită, dar, în principiu, Cred că perspectivele arată bine pentru tauri de preț.

Prețurile la porci din principalele țări exportatoare au scăzut în a doua jumătate a anului 2021, iar prețurile din America de Nord au fost cu mult sub linia de date din graficul care reprezintă indicele global al prețurilor până în noiembrie 2021.

Prețurile europene au fost sub indicele global pentru majoritatea an. Indicele global este calculat din mediile ponderate după eliminarea efectelor cursului de schimb.

Cererea de import din China și prețurile interne la porc au scăzut, de asemenea. Pentru majoritatea producătorilor, 2021 a fost un an de uitat (chiar și fără Covid-19).

Niveluri normale în China

Privirea globală de anul trecut a sugerat că chinezii vor atinge nivelurile „normale” anterioare de sacrificare până la sfârșitul anului. Aceasta sa dovedit a fi, de asemenea, o prognoză precisă. Datele lunare privind sacrificarea porcilor pentru China ilustrează modul în care numărul sacrificărilor a crescut în ultimul trimestru al anului 2021. Ultimele cifre arată că ratele de sacrificare în China au crescut cu aproape 70% în fiecare an.

Limita superioară a estimării mele a intervalului „normal” de ucidere a fost atinsă în decembrie. Numărul sacrificărilor a crescut brusc, deoarece producătorii chinezi au alergat pentru ieșire, când prețurile pieței chineze s-au prăbușit și prețurile pentru furaje/energie au crescut.

Sacrificarea porcilor a fost la fel de dramatică ca și creșterea producției de porci ca răspuns la PPA – dar poate mai previzibilă. De fapt, sectorul porcilor din China, a oferit în timp real un studiu de caz pentru teorema de păianjen a ciclurilor prețurilor.

Restul lumii producției de porc, desigur, poate doar să stea și să privească cum chinezii învață despre lucruri care sunt predate la cursurile din liceu și facultate.. Producătorii și investitorii în producția de porc și porc se află în acest moment într-un mediu de afaceri mai riscant și trebuie să acționeze cu mai multă prudență.

Scăderea prețurilor la porc până în 2021

Chinezii au contribuit la stimularea acestei schimbări sălbatice a aprovizionării cu porci și carne de porc, declanșată inițial de ASF în China. Prețurile deadweight săptămânale chinezești la porc în 2019/2020 au crescut brusc.

Dar apoi au început să se prăbușească de la începutul anului 2021. Guvernul chinez a devenit în cele din urmă implicat direct când a introdus o schemă de sprijinire a prețurilor de piață care a implicat achiziții de stat, dar, în mare parte, piața a încercat să se adapteze la această ofertă excesivă prin eliminarea scroafele.

O ajustare aferentă este nivelul importurilor, iar creșterea cărnii de porc străine în China a încetinit. Acolo este locul în care restul lumii începe să simtă impactul.

Este Anul Nou Chinezesc la sfârșitul lunii ianuarie și ar fi de așteptat să crească prețurile interne la porc în perioada dinaintea sărbătorii mari, dar mai important pe termen mediu, semnele sunt că nivelurile producției de carne de porc din China vor fi mai scăzute în 2022 și piața, mai în echilibru.

Marea întrebare este: China a realizat tot ce are nevoie de la sacrificarea scroafelor? Se crede că probabil a făcut-o, dar, ca întotdeauna în China, datele sunt într-o cutie neagră.

Efectivele de reproducție din SUA la nivelurile de la sfârșitul anului 2020

Efectivele de reproducție din Statele Unite pare să fie acum la aproximativ același nivel ca în decembrie 2020. Dacă recensământul este corect, înseamnă că SUA au încetat să-și mai reducă numărul de scroafe.

SUA raportează, de asemenea, o incidență mare a PRRS la scroafe, ceea ce reduce productivitatea SUA. Estimările de recensământ pentru totalul inventarului și pentru porcii de piață sunt ambele d dețin cu aproximativ 4%.

Acestea sunt reduceri relativ mari și ele, împreună cu datele PRRS, sugerează cu tărie că producția de carne de porc din SUA va fi mai mică în prima jumătate a anului 2022 decât a fost în 2021. Prin urmare, prețurile vor fi probabil mai mari. Economia SUA pare să se recupereze bine de la Covid-19 – deși răspândirea Omicron în populație a atins niveluri record.

Datele arată, de asemenea, cum prețurile la porc din SUA au scăzut față de nivelurile record anterioare. O mare întrebare pentru piața americană în 2022 este următoarea: va apărea ASF pe continentul nord-american în acest an, știind că a ajuns în Republica Dominicană și Haiti în 2021?

Pentru Europa, perspectivele sunt defavorabile

În Europa, crescătorii de porci nu au fost în general încurajați să se extindă, iar jucătorul major, Germania, s-a contractat semnificativ. Efectivul de acolo a scăzut cu aproape 10% în 2021. În cele mai recente date ale recensământului, doar fermierii spanioli și danezi și-au menținut efectiv efectivele de reproducție stabil sau le-au crescut.

Perspectivele pentru exporturile de carne de porc ale Europei în 2022 nu sunt bune, iar UE preconizează că va scădea, cauzată de o scădere semnificativă a exporturilor către China.

Acesta este un factor de scădere pentru prețuri, dar se consideră că oferta redusă de porci și recuperarea cererii interne în Europa contracarează acest lucru. Această judecată este marea întrebare pentru 2022 în Europa.

Orice scădere a cererii de export de carne de porc va fi înăbușită prin îmbunătățirea cererii interne și scăderea ofertei interne? În mare măsură, traiectoria variantei Omicron în Europa va determina răspunsul la această întrebare.

Deci, iată mesajul analiștilor: Este un pahar plin pe jumătate și există speranță. Datele sunt pozitive pentru prețurile porcilor, dar există variabile externe pe care nu le putem măsura sau prezice, care pot schimba piața într-un fel sau altul. Ne rugăm, doar, să nu avem o reluare a anului 2021 în Noul An.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2