Stiri

188

Producătorii de lapte praf protestează în fața sediului Comisiei Europene

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Consiliul European al Laptelui (EMB,) a coordonat mai multe campanii pentru promovarea unui sistem de reducere a volumului de lapte la nivelul întregii UE și pentru atacarea măsurilor de ajutor pentru depozitare privată pentru unt, lapte praf și brânză, inclusiv prin organizarea de proteste la sediul Comisiei Europene de la Strassbourg, după cum informează Dairy Reporter.

Erwin Schöpges, fermier de lapte belgian și președinte al EMB, a declarat că demonstrațiile au transmis un semnal important pentru factorii de decizie.

„Laptele praf degresat a devenit acum simbolul, la nivelul întregii UE, pentru măsurile de criză greșite implementate de Uniunea Europeană în sectorul produselor lactate. Aceste măsuri trebuie să adopte o direcție diferită, dacă vor avea vreun efect real în combaterea crizei ”, a spus Schöpges.

Criza sanitară a determinat prăbușirea cererii de lactate

Membrul comitetului executiv al EMB, Roberto Cavaliere, a declarat că închiderea școlilor, grădinițelor și instituțiilor publice, împreună cu blocarea aproape completă în sectorul ospitalității și cateringului, au dus la reducerea drastică a achiziției de produse lactate.

„În prezent, producem mult prea mult lapte și acest volum trebuie redus la nivelul întregii UE”, a spus Cavaliere.

„Noi fermierii de lapte suntem gata să ne asumăm partea noastră din responsabilitate și să participăm la un program de reducere a volumului coordonat de Comisia Europeană.”

Boris Gondouin, un fermier de lapte francez și, de asemenea, membru al comitetului executiv al EMB, a declarat că subvențiile nu fac nimic pentru a schimba realitatea dificilă cu care se confruntă fermierii de lapte în timpul crizei.

Scad prețurile la poarta fermei

„În special scade prețurile laptelui pentru producători. Cu toate acestea, 30 milioane EUR (32,5 mil. USD) - așa cum a fost anunțat provizoriu - sunt cheltuiți pentru subvenții pentru produsele lactate procesate și vor merge în industria privată. Aceasta înseamnă că măsura actuală a UE a fost luată pentru industria de prelucrare, nu pentru fermieri ”, a spus Gondouin.

Johannes Pfaller, fermier de produse lactate din Germania și membru al comitetului executiv al EMB, a declarat: „Este absolut absurd să irosim resurse pentru a face produse pentru care nu există cerere. Pur și simplu pentru ca aceste produse să fie apoi depozitate folosind subvenții. ”

Kjartan Poulsen, agricultor danez al produselor lactate și membru al comitetului executiv al EMB, a declarat că nu este prima dată când UE a ales instrumentul greșit de gestionare a crizelor.

„Fermierii de produse lactate de la EMB și alte asociații au evidențiat problema stocurilor masive acumulate în depozit în 2017, cu o demonstrație mare de lapte praf la Bruxelles. Prin urmare, este apelul nostru urgent la UE să înceteze utilizarea instrumentului de depozitare a intervenției și să înceapă colaborarea cu fermierii de lapte, astfel încât să putem implementa împreună un program de reducere a volumului ”, a spus Poulsen.

Demonstrațiile la nivel european urmează să continue cu unii producători germani, care anunță demonstrații suplimentare în zilele următoare.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2