Stiri

130

Pro Agro: Vrem să negociem cu FMI reducerea TVA la carne!

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Pro Agro, ARC, AFIS, APCPR, UNCPR și Sindalimenta, solicită oficial negocieri pentru reducerea TVA la carne prin participarea la dialogul cu delegațiile FMI, Banca Mondială și Comisia Europeană prezentă la București.

  Aceasta a fost solicitarea făcutî cunoscută ieri, la sediul Pro Agro din București, acolo unde reprezentanți ai organizațiilor mai sus amintite au organizat o conferință de presă. În cuvântul său, Alex Jurconi, președintele federației Pro Agro a declarat că, într-o discuție avută cu Darius Vâlcov, ministrul pentru Buget, acesta l-a informat că în Proiectul de Buget pentru anul viitor este prevăzută o cotă de TVA la carne și produse din carne de 9 %, față de 5 %, cât s-a solicitat. ”Dacă se va ajunge la o înțelegere cu organizațiile financiare, această cotă se va aplica de la 1 ianuarie 2015, dar există și varianta reducerii TVA-ului de la 1 iulie 2015”, a adăugat Jurconi.   La rândul său, Dragoș Frumosu, președintele Sindalimenta, a fost categoric: ”Nu trebuie să rugăm guvernul să procedeze la o asemenea măsură, ci trebuie să-l obligăm la reducerea TVA la carne și produse din carne”.  

Incertitudinea persistă

  Cu tot optimismul oamenilor de afaceri din sectorul de carne, precum și al fermierilor, incertitudinea persistă, asta, după ce în această dimineață, Mediafax transmitea o declarație a aceluiaș ministru Darius Vâlcov care nu amintea decât despre posibilitatea diminuării cotei de TVA la produsele alimentare bio, și nicidecum și la carne sau produsele din carne, ori la legume și fructe, cum se mai vehiculează de mai bine de un an. Oricum, campania ”Taie TVA la carne” și-a dovedit succesul. În acest sens, am primit la redacție următorul comunicat: Mesajul campaniei de reducere a TVA la carne şi la preparatele din carne a ajuns, doar în mediul on-line, la două milioane de români200.000 dintre aceştia au semnat petiţia Asociaţiile profesionale din domeniul producţiei şi procesării cărnii, membre ale Federației Naționale PRO AGRO (Asociația Română a Cărnii - ARC, Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România - APCPR, Uniunea Crescătorilor de  Păsări din România – UCPR) în parteneriat cu Federaţia Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară, a Băuturilor, Tutunului şi Ramuri Conexe “SINDALIMENTA”, Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România- ANPCPPSR şi Asociația Marilor Rețele Comerciale din România - AMRCR au iniţiat în aprilie 2014 o campanie la nivel naţional, în care sunt implicaţi şi consumatorii.   Până pe 1 decembrie 2014, aproape 200.000 de români au semnat deja petiţia de reducere a TVA la carne şi la preparatele din carne la 5%.   Cei mai mulţi semnatari sunt din zona Bucureşti/Ilfov, urmaţi de arădeni şi braşoveni. (Anexa 1 – Top 15 judeţe care au semnat pentru reducerea TVA; date din 1 decembrie 2014) Au fost trimise şi 45.255 de mailuri către parlamentari. Unii aleşi le-au şi răspuns românilor, iar o parte dintre mailurile acestora le puteţi găsiţi în Anexa 2.Top 15 judeţe care au semnat pentru reducerea TVA  la carne şi la preparatele din carne la 5% (date strânse pe 1 decembrie 2014)

  1. Bucureşti, Ilfov – 6785
  2. Arad – 4446
  3. Braşov – 4267
  4. Buzău – 4107
  5. Iaşi – 4089
  6. Diaspora – 3928
  7. Mureş – 3965
  8. Cluj - 3940
  9. Maramureş – 3915
  10. Neamţ – 3905
  11. Vrancea – 3839
  12. Timiş - 3758
  13. Bistriţa Năsăud - 3732
  14. Constanţa – 3571
  15. Vaslui - 3375

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2