Stiri

127

Prețul pentru carnea de pui din România a scăzut cu 10 procente

autor

MeetMilk.ro

distribuie

În luna noiembrie, prețul pentru carnea de pui la raft este mai mic cu 10% după o serie de reduceri de preţ cu până la 15% la poarta fermei. Reprezentanţii producătorilor de carne de pasăre au anunţat că daca TVA nu va fi redus, foarte multe companii vor ajunge la faliment din cauza presiunii cauzate de restricțiile rusești asupra importurilor europene, informează Recolta. "Am fost chiar ieri în supermarket şi, la raft, carnea de pui în carcasă se vinde cu 8 lei kilogramul. Asta înseamnă o reducere de 10% făcută în această lună. Noi am redus preţurile la carnea de pui la poarta fermei cu 10-15% în ultimele luni, dar în magazine aceste reduceri abia acum încep să se simtă ", a declarat Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România. Practic, producătorii români s-au văzut obligaţi să reducă preţurile având în vedere că există cantităţi însemnate de carne care vin din import în special din Polonia şi Olanda după embargoul rusesc. "Orice reducere de preţ de acum încolo se va face sub costuri şi va însemna falimente ale producătorilor. Dacă nu se reduce TVA la carnea de pui, în piaţă vor urma insolvenţe şi situaţia se va agrava", a mai spus Van. Consumul de carne de pui în România este 22 de kilograme pe an pe cap de locuitor, nivel similar cu media europeană. Consumul a urcat din 1990, când era 16 kilograme pe an, până la 24 kilograme, în 2009, după care a început să scadă. Rusia a pus embargou, pe 7 august, la importurile de carne, pește, produse lactate, fructe și legume din Statele Unite, din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, cât şi din Norvegia, Canada și Australia ca răspuns la restricțiile impuse de marile puteri Rusiei. În plus, la începutul anului, Rusia a interzis importurile de carne şi produse din carne de porc din UE pe motivul pestei porcine africane.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2