Stiri

139

Pretul carnii de porc a crescut cu 40% in Ucraina

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Pretul carnii de porc a crescut semnificativ in Ucraina, cu aproape 40%, in ultimele doua saptamani, conform asociatiei locale Agribusiness Club. Pretul cu amanuntul al carnii de porc a ajuns de la nivelul de 45 UAH (circa 2,8 EUR) pe kilogram in prima saptamana din luna aprilie la 59 - 65 UAH (3,7 - 4,1 EUR) pe kilogram in ultima saptamana. Conform asociatiei, cresterea preturilor de achizitie a carnii a inceput inca de la sfarsitul lunii martie. Cresterea a fost lenta la inceput, dar a devenit mai rapida in timp. Pe 16 aprilie pretul unui porc in viu a crescut la 24 - 28 UAH (1,5 - 1,8 EUR) pe kilogram, iar in nordul tarii la 29 UAH (peste 1,8 EUR), arata comunicatul asociatiei. Si celelalte tipuri de carne disponibile pe piata ucraineana au avut parte de cresteri ale preturilor, dar intr-o proportie mult mai mica, de 0,5 - 2% pana acum. Cresterea pretului carnii de porc a fost determinata de o serie de factori, printre care reducerea importurilor de carne de porc datorita slabirii valutei nationale. Procesatorii lucrau pana acum de preferinta cu materii prime ieftine din import, dar acum sunt fortati sa se aprovizioneze de pe piata locala, la preturi mult mai mari. Cresterea cererii inaintea sarbatorilor de Paste a contribuit si ea la cresterea preturilor. Cresterea pretului carnii de porc ar putea avea si urmari sociale, sustin expertii asociatiei, deoarece la nivelul salarial mediu din Ucraina - de 2.500 UAH, adica circa 160 de euro - foarte multi nu isi permit sa cumpere carne de porc. Distribuitorii de carne de porc sunt de parere in schimb ca nu exista un motiv real in spatele cresterii semnificative de preturi, fiind vorba de fapt de speculatiile fermierilor. Conform Ivan Xherbak, directorul unui lant local de magazine, sustine ca fermierii au profitat de lipsa de materii prime ieftine pe piata ucraineana, crescandu-si in mod speculativ preturile, apropiindu-le de cele din statele europene. (Agrobroker)

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2