Stiri

189

PPA se extinde spre vestul Germaniei

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Germania a trebuit să extindă 2 dintre cele 4 zone centrale pentru a permite includerea cazurilor recente de pestă porcină africană în populația sa de mistreți, informează PigProgress.

Cea mai mare adăugire a fost făcută pentru zona de bază din districtul Görlitz, în Saxonia. Această zonă centrală, care se învecinează cu Polonia în est, va fi extinsă la aproximativ de două ori dimensiunea pentru a include un caz recent care a fost găsit pe 20 ianuarie, la aproximativ 10 km sud de locul în care au fost găsite celelalte.

În această zonă, cazurile se găsesc relativ rar cu doar 19 mistreți infectați până acum. O atenție adecvată pentru zonă este probabil înțeleaptă, având în vedere că carcasele infectate se găsesc frecvent pe cealaltă parte a râului Neisse.

Märkisch-Oderland: zona centrală ASF s-a extins spre vest

Cealaltă zonă care a fost extinsă este situată cu peste 100 km mai la nord în districtul Märkisch-Oderland, în Brandenburg. Această zonă centrală se învecinează, de asemenea, cu Polonia în est și urmează râul Oder de frontieră. Aici, zona de bază a trebuit să fie extinsă ușor spre vest, pentru a se încadra în locul de găsire a 13 mistreți care au fost găsiți infectați chiar în afara perimetrului zonelor de bază inițiale.

Zonele de bază formează o parte cheie a strategiei de eradicare a Germaniei, care respectă protocoalele Uniunii Europene. Zonele de bază sunt împrejmuite pentru a se asigura că animalele infectate nu pot părăsi zona și nu pot transporta virusul în altă parte.

După îngrădire, următorul pas este crearea de „zone albe” în jurul zonelor centrale. Acestea sunt coridoare - din nou împrejmuite - în care vor fi împușcați toți mistreții prezenți, pentru a ne asigura că aceste animale nu pot forma un rezervor pentru ca virusul să scape din zona centrală internă.

Odată ce zonele albe sunt libere de mistreți, vânătorii vor păși în interiorul zonelor interioare pentru a ucide orice populație de mistreți rămași și pentru a face o căutare aprofundată.

În nordul situației Märkisch-Oderland, carcasele infectate au fost găsite în interiorul zonei albe, care fusese deja construită în jurul zonei interioare, ceea ce înseamnă că zona era deja împrejmuită. Acest lucru ar putea însemna că este posibil ca virusul să nu se fi răspândit mult mai mult.

Factorul care complică este apropierea Poloniei, unde presiunea bolii este destul de mare și unde virusul pare să se răspândească în rândul populației de mistreți. Asta înseamnă că, în ciuda măsurilor de împrejmuire, pot apărea noi infecții din partea poloneză.

Ultimul număr din Germania: 594 de carcase de mistreț

La cel mai recent număr, la începutul lunii februarie 2021, au fost raportate 594 de carcase de la debutul infecțiilor în septembrie 2020. Până în prezent, 149 au fost raportate în ianuarie, ceea ce reprezintă 25% din total. Cel mai probabil, cazuri suplimentare vor crește numărul pentru ianuarie. Decembrie până acum s-a dovedit a fi cea mai proastă lună cu 202 victime de mistreți.

Abordarea a 600 de cazuri în 4 zone centrale oferă impresia că situația ASF germană va depăși situația din Belgia. Când ASF a izbucnit acolo în septembrie 2018, în cele din urmă au fost găsite 833 de carcase pozitive. Țara a fost declarată liberă de ASF în toamna anului trecut de UE și Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor. Republica Cehă a reușit, de asemenea, să eradice virusul în ultimii ani în populația sa de mistreți. Acolo s-au infectat între 220 și 230 de mistreți.

Situația PPA în Polonia de Vest

În partea poloneză a frontierei, doar în Polonia de Vest, numărul total de cazuri a depășit 3.000 în cursul lunii ianuarie. La începutul lunii februarie 2021, în total s-au găsit 3.106 mistreți cu pesta porcină africană de când a fost descoperit un grup de virus în Polonia de Vest, în noiembrie 2019. Provincia Lubusz a fost lovită cel mai greu, cu 2.560 de cazuri numai.

Rapoartele pentru ianuarie 2021 încă vin, dar pentru decembrie 2020 imaginea este destul de clară - luna a fost cea mai rea până acum, cu 501 mistreți infectați raportați. Nici perspectivele pentru viitorul iminent nu par prea roz - lunile de iarnă sunt de obicei momentul în care se găsesc cele mai multe victime ale ASF. În iarna 2019-2020, lunile ianuarie și februarie s-au dovedit a fi cele mai grele în ceea ce privește cazurile de ASF în vestul Poloniei: 410 și respectiv 445.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2