Stiri

219

PPA a ajuns în nordul Italiei

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Primul caz de pestă porcină africană (PPA) a fost găsit la un mistreț din regiunea Piemont din nord-vestul Italiei, informează ediția online a publicației PigProgress.

Despre caz, care a fost găsit într-un mistreț mort din Ovada, în provincia Alessandria, au relatat diverse mass-media italiene. Orașul este situat la doar 30 km nord-vest de Genova și 85 km sud-est de Torino.

Infecția a fost confirmată de Centrul Național de Referință pentru Pestă Porcină (Cerep) al Institutului Zooprofilactic Experimental din Umbria și Marche. O primă suspiciune de virus PPA a fost dată de Institutul Zooprofilactic Experimental din Piemont, Liguria și Valle d'Aosta.

Măsuri de combatere a mistreților

Ziarul italian Corriere della Sera l-a citat pe Luigi Genesio Icardi, consilier regional pentru sănătate în regiunea Piemont. El a spus: „Acționăm cu cea mai mare promptitudine. Implementarea imediată și coordonată a măsurilor de control la mistreți este fundamentală în încercarea de a limita și eradica pe cât posibil boala.

„Se desfășoară întâlniri cu serviciile veterinare competente teritorial, cu autoritățile de gestionare a pădurilor și cu sectoarele de mediu și vânătoare de animale sălbatice.”

Zona infectată cu PPA și zona de supraveghere

Icardi a continuat să dea amănunte: „Așa cum se prevede în Planul național de urgență epidemică, a fost demarată înființarea unităților de criză la nivel local, regional și național pentru îndeplinirea acțiunilor prevăzute de manualul operațional și de reglementările specifice privind subiect.„În următoarele ore vor fi definite „zona infectată” și „zona de supraveghere”, cu prescripțiile aferente.”

Consecințe pentru comerțul italian de porc

Corriere della Sera a afirmat că prezența ASF ar putea avea consecințe asupra comerțului cu carne de porc italiană, întrucât țările care nu recunosc principiul regionalizării ar putea impune o interdicție a importului tuturor produselor din porc din întreaga țară.

În ultimele zile, Confagricoltura Piemonte a tras o alarmă ASF, vorbind despre un „risc puternic” de răspândire legat de „proliferarea excesivă” a mistreților.

În mod oficial, Italia nu este 100% scutită de pesta porcină africană. Pe insula sa Sardinia, genotipul I al pestei porcine africane este endemic. Acesta este ultimul rămas de infecții cu PPA din sudul Europei, care s-a încheiat în cea mai mare parte în anii 1980; virusul este cunoscut doar în Sardinia.

Chiar dacă acest lucru nu este comunicat, este logic să presupunem că focarul actual este genotipul II, tipul care a fost activ în ultimul deceniu, pătrunzând și în Germania, Polonia, România, Rusia, Asia și Caraibe. Este prea devreme să spunem cum a ajuns virusul în nord-vestul Italiei. În zbor, se află la peste 800 km de cel mai apropiat focar din Germania de Est. Cel mai probabil, interferențele umane au cauzat răspândirea virusului.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2