Ferma

436

PigProgress: Pe crescătorii de porci îi așteaptă o iarnă grea

autor

MeetMilk.ro

distribuie

În actualizarea sa trimestrială, analistul pieței de porc Dr. John Strak, citat de PigProgress, analizează piața globală a cărnii de porc. Din păcate, „deprimat” este cuvântul care îl descrie cel mai bine.

De la complicat, la deprimant

Gândurile despre piața globală a cărnii de porc au fost publicate ultima dată în iulie. La acea vreme, s-a rezumat situația ca fiind „complicată” – și s-a îndemnat la prudență producătorilor. Ei bine, viața este și mai complicată acum (Ucraina, Israel-Hamas) și, în aceste ultime luni ale anului, piața mondială a cărnii de porc poate fi rezumată simplu ca „deprimată”.

Cu toate acestea, pare să nu existe niciun semn de antidepresive care să ajute la contracararea acestei dispoziții. Datele prezentat aici susțin evaluarea pesimistă și, pentru a adăuga și mai multă sumbră, nu văd că prețurile (desezonalizate) pentru producători se îmbunătățesc înainte de sfârșitul trimestrului I din 2024 – și cu siguranță nu înainte de sfârșitul acestui an. În iulie, am sperat că toamna ar putea avea vremuri mai puțin sumbre, dar se pare că urmează o iarnă lungă și grea.

Criză exacerbată

Am remarcat în iulie că „mă aștept că nu va exista un punct de cotitură în ciclul global al prețului porcului înainte de echinocțiul de toamnă”. Acea dată a trecut și, dacă este ceva, scăderea ciclului global al prețului porcului a fost exacerbată. Figura 1 ilustrează poziția în care se află ciclul în utilizarea datelor care se extind până la începutul lunii octombrie.

Toți marii exportatori manifestă un comportament de preț care conduce la scăderea ciclului prețului porcului. Contracțiile ofertei care au avut loc în America de Nord și Europa pe care le-am raportat anterior în această coloană nu au fost suficiente pentru a contracara tendința ciclului de a rămâne într-o fază descendentă a ciclului.

Analiza diferitelor prețuri și rate de schimbare din acest grafic a indicat că lucrurile se vor înrăutăți (prețuri mai mici) înainte de a se îmbunătăți. Nu există niciun semn de cotitură în ciclu.

Economia Chinei la punctul ”mort”

Starea de spirit din lanțul de aprovizionare cu carne de porc din China este „ezită”. Am observat, de asemenea, că economia chineză se clatină. Pe măsură ce din China ies din ce în ce mai multe știri și date verificabile, ultimul punct pare deosebit de relevant.

Deși cel mai recent raport privind economia chineză sugerează că creșterea PIB-ului s-ar putea recupera, este incontestabil că veniturile consumatorilor sunt strânse, printre alți factori, de șomajul ridicat al tinerilor și de criza imobiliară internă. Acest lucru a dus la reducerea încrederii și a dorinței de a cheltui.

Pentru producătorii chinezi, scăderea creșterii globale și tensiunile legate de comerț, tehnologie și geopolitică dintre SUA/Vest și China au afectat, de asemenea, creșterea. În sectorul porcilor, conglomeratele mai mari și producătorii/procesatorii de porci au pierdut bani, iar marjele au fost în general negative.

Prețurile la porci, după cum arată graficul meu, au sărit în jos, deoarece producătorii (probabil îngreunați de ASF, informații slabe pe piață și previziuni auto-indulgente) s-au luptat să se restructura în conformitate cu noii parametri ai cererii.

Companiile chineze implicate în sectorul hranei pentru porci par să opereze pe strategii stop-go, în ciuda amplorii fondurilor de investiții implicate. Ca întotdeauna, China este wild card pe piața globală a cărnii de porc și asta nu este menit să fie un compliment.

Intenții nord-americane

Datele indică faptul că stabilizarea numărului de porci din SUA a continuat. Cu toate acestea, raportul de recensământ indică, de asemenea, că „reporducătorii de porci din SUA intenționează să nască 2,93 milioane de scroafe în trimestrul septembrie-noiembrie 2023, în scădere cu 5% față de fătările reale din aceeași perioadă cu un an mai devreme și cu 4% în scădere față de aceeași perioadă. perioada cu 2 ani mai devreme.

Fătările preconizate pentru decembrie 2023-februarie 2024, la 2,91 milioane de scroafe, au scăzut cu 1% față de aceeași perioadă de acum un an.”

Aceste intenții implică mai puțini porci și probabil mai puțină carne de porc în perioada până la Crăciunul din acest an. Este posibil să vedem o revenire a prețurilor la porc din SUA în raport cu modelul sezonier.

Petrecerea s-a terminat în Europa

Am observat înainte că prețurile la porc în Europa au fost pe un val – dar vara lui 2023 a pus capăt vremurilor bune. Prețul mediu la porc în UE a atins vârful la mijlocul lunii iulie. Prețurile reale sunt pe cale să depășească această tendință și se pare că va exista o slăbiciune continuă, cel puțin până la sosirea sezonului de Crăciun. Cererea internă redusă și o piață de export care a devenit mai puțin competitivă pentru producătorii din UE fac parte din povestea de restructurare a sectorului porcilor din Europa.

Evenimentele din Orientul Mijlociu și rigiditatea prețurilor la energie din Europa nu inspiră o revenire la încredere pentru producătorii sau consumatorii UE. Perspectivele pe termen scurt ale UE pentru piețele agricole din UE în 2023 și 2024 au fost publicate recent.

Perspectiva raportează: „Un efectiv de reproducție mai mic, precum și pesta porcină africană (se așteaptă să împingă producția de carne de porc din UE în continuare cu 6,6% în 2023, în ciuda prețurilor mai mici pentru furaje. Cererea internă susținută și cererea mai scăzută din China (vor) încetini exporturile UE cu 16% în 2023.

În prima jumătate a anului 2023, producția de carne de porc din UE a scăzut cu -8,6%. Acest nivel de contracție într-un sector cheie al proteinelor animale va duce probabil la creșterea prețurilor în viitor – dacă cererea internă și/sau de export pentru carne de porc se redresează.

Piața globală este distrusă?

Dacă vă câștigați existența din industria producției de porc și carne de porc, informațiile nu oferă prea multă bucurie.

Dar și aceasta poate fi lumina de la capătul tunelului, 2024 poate aduce semne ale unui punct de cotitură. Ar fi extraordinar dacă o scădere a ciclului global ar continua chiar anul viitor.

Dacă există o creștere în următoarele 12 luni, este înțelept să monitorizați îndeaproape și în permanență sănătatea animală, programele de reproducere și programele de fertilitate. Fii rezistent și pregătit este cel mai optimist ton pe care îl pot oferi.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2