Stiri

225

PigProgress: E posibil ca PPA să mai bântuie prin Germania încă 5 ani!

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Este posibil ca virusul Pestei Porcine Africane (ASF) să fie prezent în Germania cel puțin încă 5 ani, se afirmă în PigProgress.

Această estimare aproximativă a fost dată de experții veterinari la o conferință de presă a statului Brandenburg în contextul unui an de pestă porcină africană în Germania. Evident, au adăugat ei, este dificil să se facă presupuneri clare, deoarece există o serie de factori necunoscuți.

În numele Institutului Federal German de Cercetare pentru Sănătatea Animalelor, FLI, dr. Carola Sauter-Louis a explicat că situația din estul Germaniei este substanțial diferită de cea din Belgia sau Republica Cehă, până acum singurele țări care au reușit să eradice cu succes ASF infecții la mistreți.

Asta pentru că au fost nevoiți să lupte doar cu 1 loc de infecție. Cu toate acestea, situația din Germania este diferită, deoarece țara este în prezent expusă la presiunea continuă a infecției din partea de vest a Poloniei de-a lungul întregii frontiere. În Polonia, situația ASF nu este sub control.

Situația ASF în Estonia

Așteptările de 5 ani se bazează pe situația ASF din Estonia, a spus dr. Sauter-Louis, unde după 5 ani de lupte și, din cauza unor cauze naturale, infecțiile cu ASF au dispărut puțin câte puțin. Dacă s-ar observa un model similar în vestul Poloniei, ar însemna că aproximativ peste 5 ani, cel mai rău ar fi trecut.

Asta nu înseamnă, totuși, că Germania va sta și va aștepta până atunci. Medicul veterinar al statului Brandenburg, Stephan Nickisch, a explicat că statele care se învecinează cu Polonia lucrează în prezent la construirea unui al doilea gard permanent la câțiva kilometri în țară, completând un gard deja permanent care funcționează imediat paralel cu râurile de frontieră ale țării Oder și Neisse.

În Brandenburg, 184 km din acest al doilea gard sunt încă de construit. Dr. Nickisch a spus că - dacă nu se întâmplă nimic altceva - acest al doilea gard va fi finalizat aproximativ în noiembrie 2021.

Coridorul de protecție care va intra în existență trebuie să servească drept „bastion”, protejând restul Germaniei împotriva ASF, în care vânătoarea precum și supravegherea carcasei va fi intensivă. În statul Brandenburg, această bandă va include 815 km2, cu 51 de ferme de porci cu aproape 14.000 de porci. Aceștia vor fi monitorizați intens, au spus ei.

Controlul va fi mai bun

Odată ce cel de-al doilea gard este finalizat, situația din spatele acestui bastion ar trebui să semene mult mai bine cu situația din Belgia și Republica Cehă, a explicat dr. Sauter-Louis, așa cum ar însemna, teoretic, că niciun mistreț infectat nu ar fi apar.

Văzând că situația din Republica Cehă, precum și din Belgia, a durat aproximativ un an pentru a se calma, ar fi corect să presupunem că, după noiembrie 2021, situația din spatele coridorului de protecție va fi sub control într-un termen rezonabil.

În momentul de față, în statul Brandenburg, au fost identificate 7 zone centrale, iar un al optulea este situat în statul vecin Saxonia.

În unele zone de bază situația este încă îngrijorătoare, dar în diferite zone de bază anterioare, cum ar fi în Spree-Neisse / Oder-Spree, precum și în Märkisch-Oderland, în august 2021 au fost raportate foarte puține focare de ASF. Imaginea pare că toți mistreții de acolo pur și simplu au murit fie de ASF, fie au fost împușcați.

Micșorând, toate acestea înseamnă că în lunile și anul de după finalizarea protecției, teoretic, din când în când mistreții infectați ocazional pot fi găsiți în zona de protecție, până când pur și simplu evaporă presiunea de infecție din Polonia de Vest.

La conferința de presă, a fost prezentă și Ursula Nonnemacher, ministrul statului Brandenburg pentru protecția consumatorilor. Ea a numit-o un triumf că virusul nu a călătorit mai spre vest, dar a rămas relativ aproape de graniță.

Ursula Nonnemacher, ministrul statului Brandenburg pentru protecția consumatorilor. - Foto: Vincent ter Beek

Ursula Nonnemacher, ministrul statului Brandenburg pentru protecția consumatorilor. - Foto: Vincent ter Beek

Susținerea financiară a producătorilor de porci

Pentru producătorii de porci din zonele afectate din Brandenburg nu s-au aranjat multe în acest moment pentru a le menține financiar. Chiar dacă doar 3 ferme (mai mici) s-au infectat, mulți fermieri întâmpină dificultăți în comercializarea porcilor și se confruntă cu costuri suplimentare pentru verificarea animalelor pentru a dovedi că sunt liberi de ASF.

Producătorii de porci sunt eligibili pentru compensații pentru costurile suplimentare care trebuie efectuate pentru transportul porcilor la abatoare fmai departe. De asemenea, costurile suplimentare legate de monitorizarea bolii pot fi recuperate.

Cu toate acestea, sprijinul pentru venituri este mai dificil de aranjat, deoarece ar necesita aprobarea Uniunii Europene (UE) la Bruxelles.

Organizarea acestui sprijin pentru producătorii de porci din Brandenburg nu este însă o prioritate majoră pentru guvernul federal din Berlin, spun autoritățile statului, deoarece în ceea ce privește porcii, statul este relativ mic, cu doar 100.000 de animale.

În cazul în care s-ar întâmpla ceva în statul Saxonia Inferioară cu densitate de porci, autoritățile federale ar acționa diferit, a declarat Anna Heyer-Stuffer, secretar de stat pentru protecția consumatorilor din Brandenburg și lider în criza ASF.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2