Repere

401

Piața globală a suinelor se complică tot mai mult

autor

MeetMilk.ro

distribuie

În actualizarea sa trimestrială, analistul pieței de porci Dr. John Strak descrie pentru PigProgress tendințele contrare din America de Nord, China și Europa. Toată lumea pare să nu fie în pas cu toți ceilalți, dar nu-i așa? Iată ce spune Strak:

”Precauție

Ultimele intenții au fost să îi îndemn pe producători să fie precauți. Am prezis atunci că un punct de cotitură (o trecere în faza pozitivă a ciclului prețurilor) nu va avea loc înainte de mijlocul verii acestui an. Trăim într-o lume a schimbărilor rapide și a evenimentelor mari, iar asta face prognoza și mai dificilă, dar acum mă aștept să nu existe un punct de cotitură în ciclul global al prețului porcului înainte de echinocțiul de toamnă.

Producătorii europeni care citesc această declarație s-ar putea să se întrebe de ce toate acestea sunt relevante pentru ei, deoarece prețurile la porci din Lumea Veche au crescut de 12 luni și marjele au fost pozitive în ultimele 3 luni. Să dezlegam diferitele moduri în care prețurile la porc s-au comportat în întreaga lume pentru a înțelege cum coexistă aceste tendințe opuse și cum sunt afectate deciziile de afaceri.

Această redresare a fost, totuși, doar până la un punct în care comportamentul prețurilor și-a prezentat modelul sezonier normal. Pentru a parafraza Star Trek, este progresul Jim, dar nu așa cum îl știm noi. Această creștere recentă a prețurilor nu este o schimbare structurală.

Contracția semnificativă a efectivului din SUA este în curs de desfășurare. Deși valorile cheie (inventarul total, efectivul total de reproducție și porcii de pe piață) sunt practic neschimbate față de un an în urmă, făturile intenționate declarate de producători în cadrul recensământului vor scădea cu 4% în perioada iunie-noiembrie 2023.

Adică mult mai puțini porci în curs. În general, prețurile la porc din SUA au scăzut de la nivelurile din 2021 și 2022 și, cu creșterea costurilor și productivitatea statică (PRSS), producția s-a contractat și va continua să se contracte în 2023.

Prețuri mari, dar fără chef de petrecere în Europa

Am remarcat în aprilie că prețurile la porc în Europa sunt pe un val de 12 luni. Figura 4 ilustrează modul în care prețurile au crescut în UE (și modul în care acest lucru contrastează puternic cu experiența SUA prezentată în Figura 2). În plus, conform datelor Comisiei Europene, producătorii UE au trecut în negru (în medie) în toamna anului 2022.

Și acele marje pozitive sunt încă acolo – cu până la 20% mai mari decât costurile variabile, așa cum a fost publicat în raportul din mai 2023 către Comisie. Același raport a indicat că numărul sacrificării de porci din UE a scăzut cu aproape 8% în T1 2023, ceea ce explică de ce prețurile la porci au fost atât de ferme.

Dar, în ciuda rapoartelor că producția de porci este acum profitabilă, există puține semne că producătorii din UE sunt încurajați să treacă de la contracție la expansiune. Datele recensământului din iunie pentru marii producători vor fi un set de date important care oferă indicii despre unde urmează pentru producția de carne de porc din UE.

 Pariul meu este că nu vor arăta o revenire a încrederii producătorilor. Dacă am dreptate, atunci, deși producătorii din UE și America de Nord par să fi avut experiențe diferite în privința prețurilor, producătorii de pe ambele maluri ale Atlanticului par să aibă aceeași viziune asupra pieței – una sumbră.

Ciclul prețului porcului din China

Cele mai recente prețuri pentru producătorii de porci din China sunt prezentate în figurile 5 și 6. În primele, datele sunt prezentate ca un set de comparații anuale, astfel încât să putem diferenția modelul sezonier.

Puteți vedea că modelul nu este sincronizat în 2023. Vestea bună este că prețurile porcilor din China s-au aliniat de când am scris ultima dată această rubrică. Această stabilizare (relativă) poate reflecta dorința guvernului chinez de a interveni pe piață și de a sprijini prețurile interne la porci folosind achiziții finanțate de stat.

De asemenea, poate fi o veste bună că un număr de mari firme chineze cu investiții majore în producția de porci au anunțat pierderi în activitățile lor de porci și par să fie mai puțin înclinate să se extindă în 2023/24. Vom vedea.

Prețurile scăzute recente au confirmat că marjele producției de porci din China au fost scăzute sau negative. Sectorul porcilor din China s-ar putea să fi devenit mai concentrat, dar există încă o mare coadă de producători mici și mijlocii care s-ar putea întoarce pe piață și ar putea declanșa un alt ciclu de explozie-depreciere a prețurilor dacă marjele se îmbunătățesc.

Mai rău, nu este clar că înalții oficiali ai Chinei au capacitatea de a face față ciclurilor prețurilor mărfurilor (spoiler: politicile naționale și locale nu sunt întotdeauna în concordanță). Dacă le oferim acelor oficiali beneficiul îndoielii, s-ar putea ca diversele probleme cu economia chineză plus „mahmureala” post-Covid, post-FASA să fi deturnat toată atenția autorităților de la economia zootehnică din China.

Privind în perspectivă, cel mai bun scenariu este că graba conglomeratelor autohtone semi-industriale de a se extinde în 2021/22 (încurajată de factorii de decizie naționali și locali) sa încheiat acum și că se adoptă o abordare mai măsurată a expansiunii și dezvoltării sectorului porcilor din China. De asemenea, să sperăm la îmbunătățiri în colectarea datelor și transparență.

În general, este corect să descriem starea de spirit din lanțul de aprovizionare cu carne de porc din China ca fiind „ezită” (un pic ca economia genetică ral).

Piața globală

Citind comentariul anterior, ar trebui să fie clar de ce mă refer la „complicații” atunci când analizez piața globală a cărnii de porc. Cu toate acestea, nu este atât de complicat dedesubt. Toți marii producători au înregistrat pierderi de marjă și încredere.

Toți s-au contractat la sfârșitul anului 2022 și în semestrul I 2023 – și par să continue contractarea. Toată lumea este posomorâtă. După cum arată datele din Figura 7, există puține semne că indicele global al prețurilor la porc ar putea crește în următoarele trei luni.

Este un clișeu, dar este adesea adevărat că este cel mai întuneric înainte de zori. Am observat mai devreme că recenta revenire a prețurilor la porc din SUA nu pare să prezinte o schimbare structurală a pieței.

Nu cred că este o schimbare (în cerere sau ofertă) doar sezonalitate în joc. Daca gresesc. am putea fi în faza dinaintea momentului de cotitură a ciclului – caz în care producătorii care doresc să parieze ar putea lua în considerare acum să-și verifice programele de reproducere și programele de fertilitate. Oricum, sper ca următoarea mea rubrică pe acest subiect să fie scrisă în vremuri mai puțin sumbre.”

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2