Repere

320

Petre Daea are dreptate și a acționat corect

autor

MeetMilk.ro

distribuie

În momentul în care s-a anunțat că de la UE nu vor veni decât zece milioane de euro drept compensații pentru pierderile suferite de fermierii care activează în sectorul cerealier, din cauza prețului scăzut la care îl vând ucrainieni, toată suflarea agro-propagandistică a țării a sărit ca arsă, organizând mai multe mitinguri în mai multe orașe din țară.

Iar, când Ministrul Agriculturii Petre Daea a anunțat că vor primi compensații doar acei fermieri care aveau confirmate stocuri de cereale la data de 1 februarie 2023, suflarea amintită a mai sărit o dată ca arsă. Doar că, așa cum e el, contestat, măcar în această privință, Petre Daea are dreptate. Și, pentru a argumenta, haideți să spunem și lucruri care nu prea s-au spus până acum.

Mai întâi, să spunem că în anul 2021, fermierii la care ne referim au făcut profit peste profit, beneficiind de prețuri favorabile, de o producție serioasă, dar și de prețuri relativ mici la inputurile folosite în 2020. Bravo lor!

În 2022, natura n-a mai fost darnică, nici Dumnezeu n-a mai fost darnic, dând o secetă cum rar s-a văzut și, de aici, o producție mică. Bașca, prețul imputurilor a luat-o razna și, evident, în plus. Dar nici așa n-ar fi fost rău, dacă n-ar fi început războiul din Ucraina.

După cum știe toată lumea, la nivel de Uniune Europeană s-a decis ajutorarea acestei țări, inclusiv prin crearea de culoare pentru ca fermierii de acolo să-și poată vinde grâul, floarea soarelui și porumbul. Cum au ajuns camioanele ucrainienilor în România, cum și-au spus mulți dintre morari dar și fermieri de aici că acum le-a venit norocul.

Anterior, vânduseră deja o parte din grâul produs. Unii îl vânduseră chiar pe tot! Dar foarte mulți s-au gândit că n-ar strica să cumpere grâu de la ucrainieni, pentru a-l stoca și, în speranța că prețurile vor crește în primăvară, că îl vor vinde cu deasupra de câștig.

Ete că prețurile n-au crescut, ci s-au prăbușit, pentru că pe planetă e grâu berechet, iar fermierii altor țări au știut să-l speculeze mai bine decât fermierii noștri care sunt analfabeți în materie de burse, piețe și alte chestii care țin de marele comerț.

Și de aici, scandalul:

”Că murim! Că falimentăm! Că nimeni nu ne-ajută! Că UE e a dracului! Că Daea e și mai rău! Că noi ai cui rămânem!?”, și tot așa. Iar, când de la minister s-a decis să se verifice cine are stocuri și cine nu și, mai ales, când s-au făcut controale luându-se mostre de grâu, pentru a vedea cine a cumpărat grâu ucrainian, fermierii au sărit din nou, pentru că în acest fel au fost prinși cu mâța-n sac, dovedindu-se că Nu războiul era de vină, Nu UE era de vină, Nu culoarele de tranzit erau de vină, ci calicia lor, pentru că au crezut că vor face o speculație de piață, dar au încasat-o de la viață!

Acum, așa cum s-a anunțat, cei care aveau stocuri de grâu la 1 februarie vor primi ceva compensații. Nu le convine cât primesc, deși ar trebui să zică bogdaproste și pentru compensațiile astea, pentru că, de fapt, n-ar trebui să primească nimic!

De unde și până unde să dai bani unor speculanți!? De unde și până unde să compensezi pierderile înregistrate pe piață, pentru că n-ai reușit, tu, fermier, să vinzi în profit!? Ăsta e adevăratul joc al pieței, pierzi, câștigi, fermier-comerciant te numești. Dar, repet, să spună bogdaproste și pentru atât, că tot e vremea pomenilor, de Sfânta Sărbătoare a Paștelui.

Cât despre ajutoarele pentru seceta de anul trecut, aici au dreptate. Unora li s-au plătit acești bani, iar pentru restul, sumele trebuie să le intre urgent în conturi. Dar fermierii care nu au stocuri nu trebuie să primească nimic, drept compensație, pentru că nu e corect.

Iar asta, după cum s-a decis pe baza unor formule agreate la nivel internațional, la nivel de Uniune Europeană, nu după cum i-ar veni lui Daea sau altcuiva de aici, nici nu vor primi. Deci, Petre Daea are dreptate și a acționat corect.

Astea fiind spuse, o fi el de vină pentru altele, dar pentru compensațiile-astea, nu, și nici nu i se poate cere demisia din cauza lor. Teamă îmi e de altceva. E foarte posibil ca, la ”rotativă”, Petre Daea să fie schimbat. Foarte bine, nu-i ținem noi hangul.

Dar, nu cumva să vină unul care să dea pomeni cu nemiluita la fermieri, că tot se apropie alegerile și e nevoie de consolidat ”bazinul electoral”, așa cum dau și ăilalți, la ”speciali”, la ajutoare și altora, mulți dintre ei adevărați paraziți sociali, făcând bugetul național și mai harcea-parcea decât e acum. În rest, îmi e și groază să mă gândesc la ce sfori se trag pentru numirea noului ministru al Agriculturii, și la ce nume sunt vehiculate!

Știți ceva!? Noroc cu retailul modern, că dacă am rămâne în baza fermierilor români, am muri de foame cu toții!

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2