Stiri

200

Participarea ministrului Petre Daea la Consiliul AGRIFISH

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Petre DAEA, a participat la reuniunea Consiliului Agricultură și Pescuit, care va avea loc la Bruxelles.

În marja Consiliului, ministrul Petre DAEA a avut o întâlnire bilaterală cu Janusz WOJCIECHOWSKI, comisar european pentru agricultură, în cadrul căreia au fost discutate teme de interes major pentru fermieri.  

Principalele teme de discuție din cadrul reuniunii Consiliului AgriFish fixate de Președinția cehă au vizat securitatea alimentară și accesibilitatea prețurilor alimentelor, precum și gestionarea stocurilor de pește ale UE.

În contextul asigurării securității alimentare, țările UE coordonează acțiuni menite să sprijine populația să facă față creșterii prețurilor și să ofere ajutor persoanelor vulnerabile.

Oficialii europeni au subliniat necesitatea ca statele UE să depună eforturi susținute în direcția unor sisteme alimentare durabile la nivel mondial, fapt ce va avea un impact pozitiv asupra rezilienței țărilor în fața crizelor precum cea actuală.

În cadrul dezbaterilor, au fost menționate beneficiile PAC pentru sprijinirea producției agroalimentare a UE și sprijinul oferit fermierilor, precum:

- plăți în avans pentru abordarea provocărilor legate de fluxul de numerar - derogări temporare de la unele cerințe ale PAC - un cadru pentru situații de criză menit să ofere sprijin suplimentar

Liderii statelor membre au fost de faptul că țările UE nu sunt expuse riscului de penurie de alimente, în ciuda provocărilor generate de război și a schimbărilor climatice, sistemul alimentar al UE rămânând unul solid și fiabil.

De asemenea, reprezentanții Comisiei Europene au expus principala preocupare în UE referitoare la accesibilitatea prețurilor, în special în ceea ce privește grupurile cu venituri mici și vulnerabile, care sunt cele mai afectate.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2