Stiri

352

Participarea ministrului Florin Barbu la Consiliul AgriFish

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin-Ionuț BARBU, a participat la Consiliul Agricultură și Pescuit, care a avut loc la Bruxelles.

Pe ordinea de zi a reuniunii s-au regăsit teme de interes major pentru fermierii români, astfel: situația pieței în contextul războiului de agresiune al Rusiei asupra Ucrainei, securitatea alimentară și accesibilitatea prețurilor alimentelor, utilizarea durabilă a pesticidelor, noi tehnici genomice.

În deschiderea reuniunii, președinția spaniolă a facut o prezentare a programului său de lucru și a trasat principalele sale priorități pentru agricultură și pescuit în următorul semestru.

Miniștrii au discutt despre situația pieței și au facut face un bilanț al diferitelor evoluții care afectează sectorul agroalimentar al UE în general.

Referitor la utilizarea durabilă a pesticidelor, pe baza informațiilor furnizate de Comisie, miniștrii au desfășurat un schimb de opinii cu privire la studiul care completează evaluarea consecințelor propunerii.

Reprezentanții statelor membre au realizat dezbateri care vizează proiectul legislativ al Comisiei referitor la regulamentul privind plantele obținute prin anumite tehnici genomice noi și produsele destinate alimentației umane sau animale.

În cadrul reuniunii, oficialul MADR a furnizat Consiliului informații referitoare la efectele războiului din Ucraina, ale condițiilor meteorologice nefavorabile și ale prețurilor ridicate ale factorilor de producție asupra fermierilor români.

Totodată, Polonia a informat miniștrii, în numele Bulgariei, Ungariei, României și Slovaciei cu privire la impactul persistent al importurilor ucrainene asupra piețelor lor agricole, ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Comisia a comunicat miniștrilor principalele rezultate ale conferinței ministeriale desfășurate la 30 iunie la Roma, a cărei temă centrală a fost „Sistemele alimentare reziliente și lanțuri valorice agricole durabile”.

Oficialii europeni au primit informații din partea Comisiei cu privire la noua propunere de regulament referitoare la producerea și comercializarea materialului de reproducere a plantelor și a materialului forestier de reproducere.

Reamintim că Spania a preluat la data de 1 iulie președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2