Repere

377

Parlamentul UE a aprobat o nouă lege privind auditul lanțului de aprovizionare în afaceri

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Parlamentul European a votat o nouă lege care va cere companiilor mai mari care operează în bloc să verifice dacă lanțurile lor de aprovizionare folosesc muncă forțată sau provoacă daune mediului și să ia măsuri dacă o fac.

De ce este important

Legislatorii UE au susținut Directiva de Due diligence în materie de durabilitate corporativă (CSDDD) cu 374 de voturi pentru, 235 împotrivă și 19 abțineri.

Directiva impune noi cerințe companiilor să auditeze complet partenerii „în amonte” în proiectare sau producție și partenerii „din aval” care transportă, depozitează și distribuie produse.

Grupurile de afaceri s-au plâns că introduce mai multe straturi noi de povară de reglementare, cu sancțiuni potențial dure, plasează companiile europene într-un dezavantaj în comparație cu concurenții și descurajează investițiile în Europa.

Sancțiunile includ amenzi de până la 5% din cifra de afaceri globală.

Context

Regulile au fost diluate pentru a-i convinge pe unii membri ai UE îngrijorați de îngrădirea birocrației asupra companiilor. Germania încă nu a reușit să o susțină.

Regulile, din 2028, se vor aplica companiilor care au peste 1.000 de angajați și o cifră de afaceri globală netă de peste 450 de milioane de euro.

Propunerea inițială a stabilit pragurile pentru companiile din UE la peste 500 de angajați și o cifră de afaceri de 150 de milioane de euro.

Legea cere companiilor să prevină și să pună capăt sau să atenueze daunele potențiale sau reale aduse drepturilor omului și mediului, cum ar fi munca copiilor și pierderea biodiversității. De asemenea, necesită remedierea impactului negativ real cauzat.

Companiile financiare vor trebui să ia în considerare doar partenerii din amonte în verificările lor. Companiile vor trebui, de asemenea, să pregătească planuri care să stabilească modul în care vor trece la o economie cu emisii scăzute de carbon. (Foto: Freepik) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2