Tehnologii

154

Parlamentul European a votat etichetarea de origine a cărnii

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Într-o informare transmisă de Asociația Română a Cărnii, se arată că majoritatea membrilor Parlamentului UE (MPE) au votat etichetarea de origine a cărnii și în favoarea unei rezoluții fără caracter obligatoriu spunând că indicarea țării de origine ar trebui să fie obligatorie și pentru carnea folosită ca ingredient în produsele alimentare prelucrate, cum ar fi de exemplu lasagna .

    Rezoluția a fost adoptată cu 460 de voturi pentru, 204 împotrivă și 33 de abțineri. Textul a fost sprijinit de o coaliție de centru-stânga formata din grupul S & D, Verzilor și grupurilor GUE / NGL,  plus conservatorii ECR și liberalii de ALDE. În grupul S & D, o minoritate de deputați, cea mai mare parte formata din delegațiile română și spaniolă, s-au opus textul. PPE a fost împărțit cu o  majoritate a membrilor săi cu drept de vot împotriva rezoluției, dar cu unii deputați, cea mai mare parte din delegația națională a Franței, mergand împotriva liniei politice de grup.   Cu acest text, deputații cer Comisiei să faca noi propuneri legislative pentru a reconstrui încrederea consumatorilor, după scandalul carnii de cal din 2013. Aceste noi propuneri ar trebui să arate obligativitatea menționarii țarii de origine a cărnii si pentru mâncărurile gata preparate, pentru a asigura o mai mare transparență de-a lungul întregului lanț alimentar, precum și pentru a informa mai bine consumatorii din UE. Etichetarea tarii de origine  este deja obligatorie pentru carnea de vită proaspătă și va deveni obligatorie  si pentru carnea de porcine neprelucrata proaspata sau congelata, ovine, caprine și păsări de curte în aprilie 2015. În timp ce, cerința rămâne voluntară pentru carnea folosită ca ingredient în produsele alimentare prelucrate. Rezoluția afirmă că această măsură ar contribui la detectarea posibilelor  fraude alimentare si  a siguranței alimentare. Parlamentarii UE au subliniat ca raportul, examinarea fezabilitatii și a impactulului privind indicarea obligatorie a țării de origine, publicat de Comisie în decembrie 2013, a arătat că mai mult de 90% dintre consumatorii europeni cred că indicarea originii cărnii pe alimente procesate este importanta. Cu toate acestea, într-unul dintre amendamente (AM9 - neadoptat), Grupul PPE subliniază că, în același raport al Comisiei, consumatorii nu sunt dispuși să plătească prețuri mai mari pentru etichetarea originii carnii. În centrul dezbaterii dintre cele două grupuri politice principale ale UE este o problema cu privire la costurile pe care această cerință ar adăuga-o la produsele finite. Problema punerii în aplicare a costurilor rămâne astfel controversata. Grupul creștin-democrat este de părere că etichetarea țării de origine ar duce la o creștere semnificativă a costurilor de producției  și că aceste costuri ar trebui impuse consumatorilor. Potrivit aceluiasi raport al Comisiei din 2013, etichetarea obligatorie ar avea un impact real, care poate determina creșteri semnificative a costurilor operaționale pentru operatorii din sectorul alimentar (de 15-20% până la 50%) și, în consecință, creșterea prețurilor de consum. Cu toate acestea, creșterea prețurilor estimate propuse de Comisia UE au fost puse sub semnul intrebarii. O organizație franceză a consumatorilor "Que Choisir" se opune rezultatelor cercetării privind estimările Comisiei. - Prin urmare, rezoluția solicită o evaluare a efectelor posibile asupra prețurilor care trebuie efectuata în colaborare de către Comisia Europeană și organizațiile de consumatori. Acest lucru ar permite Comisiei să pregătească noi propuneri care ar trebui să ajute întreprinderile europene să opereze într-un mod durabil din punct de vedere economic și în interesul consumatorilor din UE.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2