Stiri

139

Pachet de sprijin pentru industria daneză a cărnii

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Pachet de sprijin pentru industria daneză a cărni-așa au decis autoritățile de la Copenhaga. Pierderea pieței ruse a dus la un surplus de produse din carne de porc pe piața internă. În acest context, ministerul danez al industriei alimentare, agriculturii și pescuitului a inițiat discuții cu organizațiile agricole și din industria cărnii pentru a crea un nou pachet de sprijin de urgență pentru acest sector.

  Prin noua inițiativă, ministerul danez de profil speră să pună la punct un program de sprijin utilizând parțial finanțări din partea UE și suplimentar fonduri guvernamentale. Programul se dorește a fi operațional de la mijlocul lunii decembrie. Sancțiunile impuse de Rusia au produs un surplus de produse din carne de porc pe piața daneză, Danemarca constituind una dintre țările din UE exportatoare de carne de porc. Respectivul surplus a dus la o scădere a prețurilor plătite producătorilor cu 5-10%, în timp ce prețul de vânzare cu amănuntul al produselor din carne de porc a scăzut cu 4-6% la aproximativ 50 DKK (coroane daneze) pe kilogram, echivalentul a 8,41 USD pe kilogram, de la 1 august 2014.  

În dialog cu UE

  ”Suntem în dialog cu Uniunea Europeană la nivel de comisar pentru agricultură. Scopul nostru este acela de a asambla un program temporar de finanțare de urgență, care să permită agricultorilor să funcționeze în mod normal, să găsească piețe pentru produsele lor și să primească un sprijin suplimentar”, a declarat ministrul danez pentru domeniul alimentar, agricultură și pescuit, Dan Jørgensen într-o declarație pentru Folketing (parlamentul național), la 10 noiembrie. Conform estimărilor autorităților daneze, care se bazează pe cifrele oferite de operatorii din industria cărnii, impactul sancțiunilor comerciale dintre UE și Rusia se va concretiza în pierderi pentru industria daneză a cărnii de porc de peste 4 miliarde DKK (circa 673 milioane USD), în 2014. Programul de sprijin de urgență pentru sectorul danez al cărnii de porc este de așteptat să se întindă pe o perioadă de cel mult șase luni, a menționat ministrul Dan Jørgensen. Cele mai recente date oferite de Oficiul Danez de Statistică arată că exporturile de produse alimentare au scăzut cu 0,2% în august-septembrie, în timp ce exporturile totale daneze au scăzut cu 0,6% în aceeași perioadă. Exporturile de produse alimentare au scăzut cu 3% în ultimele trei luni. Scăderea se datorează în primul rând embargoului impus de Rusia asupra importurilor de produse alimentare, embargou care a determinat reducerea exporturilor daneze către Rusia cu 24,3%, de la an la an, în luna septembrie.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2