Ferma

295

Oxidul de zinc sau alternativele: Care este răspunsul corect?

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Aplicarea aditivilor pentru furaje, cum ar fi oxidul de zinc, are beneficii la porci. Cu toate acestea, excreția de oxid de zinc este o posibilă amenințare pentru mediu.

Începând cu iunie 2022, aplicarea nivelurilor farmacologice de oxid de zinc în hrana porcilor după înțărcare este interzisă în UE, ceea ce înseamnă că zincul alimentar pentru porcii după înțărcare va fi limitat la 150 ppm.

Prin urmare, industria porcină trebuie să găsească strategii alternative pentru a rezolva provocările post-înțărcare, se susține într-un studiu publicat de AllAboutFeed.

Avantajele oxidului de zinc în furaje

Necesarul nutrițional de zinc la porcii post-înțărcare este între 80 și 100 ppm. Cu toate acestea, studiile au arătat că concentrațiile farmacologice de zinc din dietă (2.000 până la 4.000 mg Zn/kg) pot îmbunătăți performanța de creștere, pot suprima creșterea bacteriilor și pot atenua sau preveni diareea la porcii post-înțărcare.

În plus, forma de oxid a zincului (oxid de zinc) este esențială pentru a obține acest avantaj și este, de asemenea, mai puțin toxică decât alte surse de zinc anorganic.

Dezavantajul oxidului de zinc în furaj

Există îngrijorări cu privire la cantitatea de zinc excretată de porci care are influențe dăunătoare asupra mediului, afectează absorbția urmelor de minerale, afectează sinteza clorofilei de către plante, provoacă rezistență la anumite bacterii, suprimă bacteriile benefice pentru sănătatea intestinală, reduce digestia fosforului și acumulează în ficatul animalului și în apele de suprafață, de asemenea.

Drept urmare, organizațiile internaționale, cum ar fi Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară și Organizația Mondială a Sănătății, recomandă reducerea utilizării oxidului de zinc în hrana porcilor.

Care sunt alternativele?

1: Configurați o biosecuritate sporită

Aplicarea strictă a liniilor directoare de biosecuritate, inclusiv spălarea, dezinfectarea și uscarea tarcurilor după ce un grup de porci se mută și înainte ca următorul grup să se mute și luarea în considerare a timpului de oprire a instalațiilor între grupuri de porci este semnificativă.

De asemenea, este esențială igienizarea camioanelor de furaje înainte de a intra în fermă și spălarea și dezinfectarea cizmelor înainte de a intra și după ieșirea din fiecare hambar.

 2: Concentrați-vă pe starea de sănătate a efectivului

Se recomandă să acordați atenție stării de sănătate a efectivului de porci, să consultați un medic veterinar și să urmați un protocol de vaccinare constant pentru a limita sau elimina bolile infecțioase și pentru a reduce dependența efectivului de niveluri ridicate de oxid de zinc. În plus, gestionați eficient variația de temperatură între zi și noapte pentru a evita stresul suplimentar pentru porci.

3: Acordați atenție gestionării furajelor

Controlați hrănirea înainte de înțărcare și furnizați puțină hrană solidă treptat pentru a începe aportul de hrană imediat după înțărcare, prin urmare, aportul de zinc la porcii după înțărcare va fi suficient fără a fi nevoie de niveluri farmacologice.

Mai mult, administrați aditivi pentru hrana animalelor, cum ar fi probioticele, pentru a îmbunătăți sănătatea intestinală, dezvoltarea intestinală și funcțiile imunitare la porcii post-înțărcare.

Concluzii

Oxidul de zinc are beneficii precum îmbunătățirea performanței de creștere, suprimarea creșterii bacteriene și atenuarea sau prevenirea diareei la porcii post-înțărcare.

Pe de altă parte, datorită excreției mari, provoacă mai multe provocări post-înțărcare și efecte negative asupra mediului, care ridică unele îngrijorări cu privire la concentrațiile farmacologice de zinc alimentar.

Prin urmare, industria porcină ia în considerare strategii alternative, inclusiv creșterea biosecurității, supravegherea sănătății auditive și gestionarea furajelor pentru a rezolva aceste probleme.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2