Stiri

206

O nouă formă de gripă aviară prezintă un risc mai mare de răspândire la oameni

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Un val de gripă aviară semnalată în Asia și Europa are un risc mai mare de a se răspândi la oameni din cauza unui număr mare de variante, a informat Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE), citată de Europoean Supermarket Magazine.

Răspândirea gripei aviare foarte patogenă, numită în mod obișnuit gripă aviară, a stârnit îngrijorare în rândul guvernelor și al industriei păsărilor de curte, după ce focarele anterioare au dus la sacrificarea a zeci de milioane de păsări și la restricții comerciale.

„De data aceasta situația este mai dificilă și mai riscantă pentru că vedem că apar mai multe variante, care le fac mai greu de urmărit”, a declarat directorul general al OIE, Monique Eloit, pentru Reuters, într-un interviu săptămâna trecută.

„În cele din urmă, riscul este ca acesta să sufere mutații sau să se amestece cu un virus gripal uman care poate fi transmis între oameni, apoi brusc capătă o nouă dimensiune”, a adăugat ea.

Cincisprezece țări au raportat focare de gripă aviară la păsările de curte între octombrie și sfârșitul lunii decembrie, în principal tulpina H5N1. Italia a fost cea mai grav afectată din Europa, cu 285 de focare și aproape patru milioane de păsări sacrificate, au arătat datele OIE. Focarele încep în general în toamnă, când infecția este răspândită de păsările sălbatice migratoare.

H5N1 este una dintre puținele tulpini de gripă aviară care a trecut la om. În total, aproximativ 850 de persoane au fost raportate a fi infectate cu tulpina, dintre care jumătate au murit, a spus OIE.

Anul trecut, mai multe persoane au fost infectate cu tulpina H5N6 în China, ceea ce a stârnit îngrijorarea unor experți, care spun că o tulpină care circula anterior pare să se fi schimbat și poate fi mai infecțioasă pentru oameni.

Eloit a subliniat, totuși, că majoritatea țărilor au învățat să limiteze focarele și transmiterea la om ar fi sporadă, deoarece gripa aviară se transmite de obicei prin contact strâns.

„Dacă există unul, doi sau trei oameni infectați, este îngrijorător, dar nu este necesar să plângi prea repede despre riscurile extinderii. Va depinde de modul în care oamenii au fost infectați”, a spus ea.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2