Stiri

162

Numărul de curcani a scăzut, producția de carne a crescut

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Producția mondială de carne de curcan a fost evaluată de către Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) la circa 5,63 milioane de tone pentru anul 2012, nivel în creștere cu 11 puncte procentuale față de anul 2000 (5,08 milioane tone). Deși numărul de păsări abatorizate s-a cifrat la 640 de milioane în 2010 (cu 27 de milioane de capete sub nivelul din 2000, respectiv un minus de 4%), totuși producția de carne a crescut cu 260.000 tone în același interval de timp ca urmare a măririi cu aproape 10% a greutății medii a păsărilor la tăiere, de la 7,64 kg la 8,37 kg.   Statele Unite, premianții pieței   Aproape jumătate din producția de carne de curcan a lumii este realizată de SUA, situație care face ca evoluțiile pieței mondiale să fie influențate semnificativ de ceea ce se întâmplă pe piața din această țară.  Spre exemplu, după ce în 2008 producția mondială de carne de curcan a ajuns la 5,63 milioane de tone, în 2009 aceasta s-a redus la 5,39 milioane tone doar pe baza diminuării producției de carne de curcan a SUA, pentru a urca ulterior, cu un ritm anual de creștere de 1,5%, la 5,63 milioane de tone în 2012.   În noiembrie 2013, The World Agriculture Supply and Demand (WASDE) estima producția SUA de carne de curcan la 2,62 milioane tone în 2013 și respectiv la 2,70 milioane tone în 2014. Până în aprilie 2014, aceste date au fost revizuite ”în jos” la 2,60 milioane tone în 2013 și respectiv la 2,58 milioane tone în 2014.  

  Departamentul SUA pentru Agricultură, USDA, estimează producția mondială de carne de curcan  (tabelul 3 și graficul 2) luând în considerare anumite țări (cele mai importante) și nu fiecare stat în parte și de aceea totalurile anuale furnizate de această organizație indică valori mai mici decât cele ale FAO. Totuși, diferența dintre cele două serii de date s-a redus continuu în ultimii ani, ajungând la o valoare de aproximativ 0,15 milioane tone. Având în vedere aceste aspecte, în 2013 producția mondială de carne de curcan este de așteptat să înregistreze un ușor declin până la nivelul de 5,54 milioane tone, respectiv 5,53 milioane tone în 2014.  

Americile: principala regiune a lumii de producție a cărnii de curcan Cele două Americi reprezintă în mod evident cea mai importantă regiune a lumii pentru producția de carne de curcan, realizând 3,45 milioane tone anual ori 61% din producția totală a lumii în 2012 (Tabelele 1 și 2). Datele cuprinse în aceste tabele, pe țări, este ceea ce Organizația pentru Agricultură și Alimentație (Food and Agriculture Organisation - FAO) descrie ca producție indigenă, definită ca fiind cantitatea de carne abatorizată produsă local plus cantitatea de carne în echivalent carcasă exportată ca păsări vii. SUA este principalul contribuitor la producția totală a regiunii, cu un volum anual de 2,65 milioane tone ori aproximativ 77%. În urmă cu șase ani, în 2008, SUA a produs volumul record de 2,84 milioane tone de carne de curcan, dar, așa cum se poate vedea în graficul 1, producția a scăzut ulterior în jurul valorii de 2,6 milioane tone. Pentru 2014, analizele economice indică o producție mai scăzută în primul semestru, comparativ cu primele șase luni din 2013, dar și una mai mare în ultimele șase luni, comparativ cu ultimul semestru din 2013. Această creștere este așteptată să se realizeze pe seama măririi greutății păsărilor la tăiere ca urmare a dorinței crescătorilor de a profita de pe urma ieftinirii furajelor. Industria SUA este încrezătoare că pe termen lung, sectorul se va dezvolta, ultimele estimări USDA arătând o producție totală de 3,1 milioane de tone în 2023, ceea ce echivalează cu un ritm de creștere anual de sub două procente. Primele cinci state producătoare de carne de curcan din SUA (în 2012) au fost: Minnesota, Carolina de Nord, Arkansas, Missouri și Virginia. Minnesota produce peste 526.000 tone de carne de curcan în valoare de 839,1 milioane USD, cu foarte puțin sub nivelul de producție înregistrat de Carolina de Nord (535.000 tone în valoare de 848,8 milioane USD). Primele cinci companii producătoare de carne de curcan de pe piața SUA sunt Butterball LLC, Jennie-O Turkey Store, Inc, Cargill Value Added Meats, Farbest Foods Inc. și Hillshire Brands Company. Cu mult în urma SUA, Brazilia reprezintă al doilea mare producător din cele două Americi. Între 2000 și 2011, producția braziliană de carne de curcan a crescut cu un ritm mediu de 12% pe an de la 137.000 la 489.000 tone (Tabel 2). Totuși, creșterea prețului la furaje și reducerea cererii interne au condus la o mărire de doar 4% a producției în 2012, față de 2011 la un nivel de 510.000 tone, expansiunea datorându-se în special creșterii cererii la export. Pentru 2014, estimările indică o mărire a producției braziliene de carne de curcan cu 2-3% pe an la un volum de 520.000 tone, respectiv 535.000 tone. Alte prognoze indică faptul că producția va ajunge în 2014 la doar 514.000 tone, anticipând o creștere scăzută a cererii ca rezultat al prețului ridicat al cărnii de curcan și al competiției cu alte tipuri de carne de pui. Datele FAO arată că industria cărnii de curcan din Canada  a atins un maxim al produției în 2008, când a realizat un volum de 162.000 tone carne. În următorii ani producția canadiană de carne de curcan a înregistrat un trend descendent până în anul 2010, când volumul acesteia s-a stabilizat în jurul nivelului de 145.000 tone carne. Datele USDA indică o diminuare a producției de carne de curcan pentru Canada de 15.000 tone, de la 180.000 tone la 165.000 tone. În 2012, în Canada erau 531 de producători de carne de curcan și 20 de fabrici de procesare a cărnii de curcan. După ce a crescut cu peste 60% în intervalul 2000-2008, producția anuală de carne de curcan realizată de Chile s-a contractat puțin în ultimii ani ca rezultat al creșterii costurilor de producție.  

Producția de carne de curcan în Europa Statele membre ale Uniunii Europene (UE) realizează aproape întreaga producție de carne de curcan a Europei. Producția este concentrată în cinci țări: Franța, Germania, Polonia, Italia și Marea Britanie, acestea realizând  81% din producția totală a UE. Segmentul cărnii de curcan este al doilea ca importanță – după cel al cărnii de pui – în cadrul industriei cărnii de pasăre din UE-28. Cantitatea de carne de curcan produsă în UE s-a situat la un nivel de aproape 2 milioane tone în 2000, pentru a se restrânge la circa 1,7 milioane tone în 2007. Începând cu 2008, însă producția de carne de curcan a UE a crescut cu un ritm mediu de circa 2% anual, astfel că, în 2012 aceasta contabiliza un volum de aproape 2,0 milioane tone. Intrarea Croației în UE, în iulie 2013 nu va conduce la o revizuire a statisticilor, în condițiile în care cantitatea de carne de curcan produsă în acest stat nu depășește 5.500 tone. O creștere fără precedent a costurilor cu materiile prime și energia a condus la o creștere dramatică a costului furajelor arată Asociația Procesatorilor și Comercianților de Carne de Pui din UE (AVEC - Association of Poultry Processors and Poultry Trade in the EU), consecințele fiind mult mai severe în cazul cărnii de curcan datorită consumului mai mare de proteine al acestei specii de pasăre. Cu toate acestea, AVEC arată că producția de carne de curcan a UE a crescut și în 2012 cu 2% față de anul anterior, ajungându-se la o supraofertă în condițiile diminuării consumului. Însă în 2013 estimările actorilor din domeniu și analiștilor indică o restrângere a cantității de carne de curcan produse în statele UE, avându-se în vedere un nivel de sub 1,9 milioane de tone pentru respectivul an, trendul respectiv menținându-se și în 2014. După mai mulți ani de declin al producție, în 2010, Franța a trebuit să cedeze primul loc în producția UE de carne de curcan Germaniei. Și deși numărul de păsări abatorizate s-a redus și în 2012 cu 5% față de anul anterior, greutatea la tăiere a crescut cu 9%, ajungând la o medie per/pasăre de 11,3kg, ceea ce a condus la creșterea producției totale franceze de carne de curcan cu 2,2% față de 2011. Această situație este de așteptat să nu se schimbe în 2013 și 2014. Totuși, față de 2000, Franța produce mult mai puțină carne de curcan (450 mii tone față de 763 mii tone în 2000), explicația fiind aceea că, în urmă cu peste un deceniu, industria franceză a cărnii de curcan era mult mai activă la export. Italia, un important jucător european în domeniu, cu o producție cuprinsă între 280.000 tone și 338.000 tone nu a avut în ultimii ani un trend evolutiv foarte clar definit. Polonia reprezintă o mare enigmă în ceea ce privește producția de carne de curcan. Conform datelor FAO, volumul producției anuale este de aproximativ 50.000 tone, ceea ce reprezintă doar jumătate din cantitatea de carne de curcan pe care această țară o exportă. În schimb, datele AVEC arată că industria poloneză a cărnii de curcan a realizat o producție de 280.000 tone în 2011, nivel care a crescut la 290.000 tone în 2012. Sigurul producător european important de carne de curcan, din afara UE este Federația Rusă, unde producția a stagnat până în 2010 în jurul valorii de 30.000 de tone. Investițiile de peste un miliard USD făcute în ultimii ani de către cei mai importanți jucători din piață au determinat o creștere explozivă a producției care este estimată la 100,000 tone pentru 2012/13, și 105.000 tone în 2014. Aproape fiecare mare producător rus din agricultură deține azi un sector de producție a cărnii de curcan (cei mai mari: Eurodon, JSC Krasnobor și Sibyrskay Gubernia).Producția de carne de curcan în alte regiuni Cantitatea de carne de curcan produsă în Africa  este mică, dar crește ușor, în mod constant, contabilizând circa 120.000 în 2012. Producția provine în special din 2 țări:  Tunisia (58.700 tone în 2012) și Maroc (36.500 tone). Producția de carne de curcan a Asiei se bazează aproape în întregime pe cea din Israel (cca. 90.000 tone) această țară înregistrând și cel mai mare consum de carne de curcan pe locuitor din lume. Este cu mult sub cele 137.000 de tone obținute în anul 2000. Industria australiană a cărnii de curcan realizează aproape întreaga producție din Oceania (22.000 tone în ultimii ani, sub nivelul din 2007 de 36.400 tone).

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2