Tehnologii

156

Noii aditivi cresc calitatea produselor din carne

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Caseina sporeste durata de viata a produsului Modificarea cu enzime a unei proteine din lapte, caseina, poate oferi procesatorilor un antioxidant natural pentru produsele din carne de vita si de pui, arata un studiu brazilian. Potrivit cercetarii, hidroliza enzimatica a caseinei produce peptide care impiedica deteriorarea produselor din carne. De obicei, deteriorarea prin oxidare a carnii si a produselor din carne este cauzata de reactiile prin care trec grasimile si pigmentii, astfel incât produsele isi pierd gustul, culoarea si textura. Chiar daca nu este primul pe acest segment, studiul sustine potentialul caseinei, cu atât mai mult cu cât cererea de aditivi naturali este in continua crestere.

Ambalarea cu antimicrobieni naturali protejeaza carnea Ambalarea in filme comestibile ce contin o gelatina extrasa din algele rosii Gelidium Corneum si extracte de seminte de grapefruit sau extract de ceai verde ar putea prelungi durata de valabilitate la raft a produselor din carne, arata studiul unor cercetatori coreeni, publicat de Journal of Food Science. Filmele de ambalare comestibile ce contin extracte antimicrobiene din plante câstiga importanta ca tratamente potentiale de crestere a termenului de valabilitate pentru anumite produse. Acestea au scopul de a reduce numarul agentilor patogeni pe suprafetele alimentelor care pot fi contaminate. De asemenea, aceste filme biodegradabile actioneaza ca o bariera impotriva umezelii, a trasferului de oxigen precum si a oxidarii lipidelor prevenind pierderea aromelor volatile. Potrivit studiului realizat de cercetatorii coreeni, numarul bacteriilor patogene din produsele ambalate in astfel de filme este redus semnificativ in timpul depozitarii. Fosfatul de sodiu, inlocuit Compania Advanced Food Szstems a dezvoltat un nou produs, Actobid, care include un ingredient ce poate inlocui complet sau partial fosfatul de sodiu in produsele pe baza de carne. Actobid poate sa imbunatateasca textura produselor din carne, reducând in acelasi timp costul produsului final. Acesta poate fi folosit pentru carne marinata, fructe de mare sau pui, preparate la temperaturi ridicate. Actobid a fost creat dupa ce pretul fosfatului de sodiu a crescut foarte mult, afectând astfel preturile de raft ale produselor finale. Un concentrat de soia imbunatateste textura carnii O noua gama de concentrate din proteina de soia a fost lansata in Europa de compania Archer Daniels Midland (ADM). Potrivit reprezentantilor companiei, cele trei concentrate din noua gama ajuta la imbunatatirea proceselor de congelare-decongelare si imbunatatesc textura, gustul si consistenta produselor din carne. Aceasta gama este destinata, spun creatorii, producatorilor diferitelor tipuri de cârnati (pentru hot dog, cârnati englezesti) precum si procesatorilor de carne pentru preparatele turcesti de tipul kebab-ului. Oficialii ADM considera ca utilizarea proteinei Arcon din soia reduce costul de productie deoarece permite folosirea unor ingrediente mai ieftine in procesul de prelucrare a carnii, imbunatatind in acelasi timp calitatea produselor. Concentratul de proteina se obtine prin inlaturarea carbohidratilor din boabele de soia care detin o cantitate importanta de fibra. Folosit in prepararea carnii, concentratul de soia are rolul de a creste retentia de apa, imbunatatind in acelasi timp valoarea nutritionala a produsului, care dobândeste, in acest fel, mai multe proteine si pierde din valoarea lipidelor. BHJ SCANPRO™ - un raspuns inteligent la provocarile crizei Într-o perioada in care criza incepe sa-si arate coltii, procesatorii de carne sunt pusi in fata unor provocari fara precedent. Acestia se confrunta, pe de o parte, cu cerinte de crestere a calitatii, ceruta de reglementarile in vigoare precum si de o piata din ce in ce mai matura si din ce in ce mai concurentiala odata cu intrarea României in UE. De cealalta parte simt presiunea exercitata de scaderea puterii de cumparare, de devalorizarea monedei nationale si de politica supermarketurilor. Gasirea unei solutii de compromis, care sa reduca pretul de cost in conditiile mentinerii standardului de calitate, este mai mult decât o necesitate. Danemarca, poate cea mai avansata tara din lume in cresterea porcului si procesarea carnii s-a confruntat mai demult cu acesta problema si una dintre solutiile pe care ei le-au gasit poarta un nume: SCANPRO™. SCANPRO™, o gama de proteine de origine animala, produse 100% naturale, singurele din gama inlocuitorilor din carne cu caracteristici fizico-chimice similar carnii. Datorita unicitatii lor, proteinele SCANPRO™ nu concureaza in mod neaparat cu ceilalti inlocuitori din carne (proteine din soia, sânge, lapte etc.) ele putând fi folosite intr-o multitudine de combinatii. În România, din dorinta de a elimina verigile intermediare si a fi in contact direct cu producatorii, BHJ a infiintat o firma proprie de distributie, BHJ România SRL, cu sediul la iesirea din Bucuresti spre Bragadiru, str. Alexandriei nr. 2A. Gama SCANPRO™ cuprinde o paleta larga de produse, fiecare din ele adaptate unei anumite categorii de preparate din carne. • Proteinele cu functionalitate ridicata sunt extrem de eficace la fabricarea specialitatilor si a suncilor malaxate dar si in cazul retetelor mai sarace, unde pot contribui decisiv la stabilizarea pastei. • Proteinele functionale, pe langa functiile de hidratare si de emulsionare, inlocuiesc carnea cu un produs similar in continut proteic dar mai ieftin de 4 ori. • Proteinele cu continut redus de colagen reprezinta solutia atunci când este nevoie de un nivel minim de proteina animala dar si atunci când raportul colagen-proteina impune anumite restrictii. • Nu in ultimul rând sunt mixurile avand la baza proteinele de origine animala in combinatii diverse, de la cele complete pentru sunci la cele cu continut de plasma. SCANPRO CE 40 lansator al unui nou concept, "Protein compound systems" SCANPRO CE 40 este un sistem proteic de ultima generatie, extrem de versatil, usor de folosit: • Se poate folosi direct in cutter, ca gel sau sub forma de emulsii • Hidrateaza si emulsioneaza pâna la 1:15 • Emulsioneaza la rece, folosind apa de la retea • Este termostabil; odata introdus in produsul finit gelul sau emulsia de CE 40 nu se inmoaie sau isi modifica forma • Permite innobilarea carnurilor ieftine (MDM sau CPL-uri grase) prin restructurarea lor sub forma de emulsii ce se pot folosi ca srot • Transforma grasimilor inferioare intr-un echivalent de slanina tare • Are un puternic efect stabilizator in pasta • În orice varianta de inlocuire aduce importante reduceri de costuri SCANPRO CE 40, ca si toate celelalte produse SCANPRO™, este patentat si fabricat de grupul danez BHJ A/S, lider mondial pe segmentul proteinelor de origine animala. Tel.: 021-420.95.96 - Fax: 021-420.63.00 - e-mail |[email protected]| - |www.bhj.ro| / |www.bhj.com|

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2