Stiri

472

Noi disensiuni europene pe tema Mercosur

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Franța și Spania erau încă în dezacord în ceea ce privește încheierea unui acord de liber schimb UE-Mercosur, în vreme ce miniștrii europeni ai comerțului s-au reunit la Madrid cu pactul îndelungat întârziat pe ordinea de zi, au declarat oficiali din ambele țări.

O prioritate

Madrid consideră că încheierea acordului cu țările sud-americane din blocul Mercosur – Brazilia, Argentina, Paraguay și Uruguay – după 20 de ani de întocmire este un „obiectiv prioritar” pentru Uniunea Europeană, în timp ce Spania deține până la final președinția rotativă a blocului. al anului.

„Am ajuns la punctul de a lua decizii”, a declarat ministrul spaniol al comerțului, Hector Gomez, pentru Reuters, în ajunul întâlnirii.

Însă Franța, reticentă din punct de vedere istoric în privința acordurilor de liber schimb, pledează în favoarea nu grăbirii negocierilor și continuării discuțiilor.

"Avem nevoie de mai mult timp pentru a avea acest acord pentru a fi siguri că putem răspunde la întrebările Mercosur și pentru a avea garanții cu privire la standardele de mediu de care avem nevoie. Este important să luăm timp", ministrul francez al comerțului, Olivier Becht. a declarat reporterilor vineri, înainte de a intra la reuniunea UE.

Preocupări europene

Acordul a fost suspendat din 2019, în mare parte din cauza preocupărilor europene cu privire la defrișarea Amazonului și a răspunsului lent al Mercosur la un addendum al UE care propune garanții de mediu.

„Negocierile sunt săptămânale... dialogul este permanent”, a spus Gomez, care a considerat pozitiv faptul că textul principal al tratatului nu a fost redeschis pentru revizuire și că se discută doar despre așa-numitul „instrument suplimentar”.

Uniunea Europeană a așteptat din martie răspunsul Mercosur pentru a atașa angajamente în materie de durabilitate și schimbări climatice, iar Mercosur a prezentat în cele din urmă o contrapropunere de o pagină, care a stat la baza discuțiilor din recentele întâlniri în persoană din Brasilia.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2