Stiri

141

Nanoparticulele în alimente au fost respinse de MEP

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Nanoparticulele în alimente au fost respinse de Partamentul european. Membrii Comitetului Sănătații și Mediului din Parlamentul European au respins recent propunerea Comisiei prin care normele privind alimentele ar fi fost actualizate și ar fi permis folosirea de nanoparticule în alimente, informează Food Navigator. Termenul de nanotehnologie se referă la controlul materiei la scară atomică sau moleculară între unul și 100 nanometri (nm).

Comitetul a votat pentru un moratoriu privind alimentele produse cu ajutorul nanotehnologiei până când EFSA va avea o strategie specifică de evaluare a riscurilor pentru alimentele nano. Acesta a respins, de asemenea, definiția propusă de Comisie pentru astfel de alimente, cum ar fi cele care conțin mai mult de 50% nanoparticule, stabilind un prag de 10% în loc.  

”Nu putem înainta orbește!”

Salutând această mișcare, purtatorul de cuvant al Green food safety, Bart Staes a spus: "Noi nu putem da orbește înainte, cu această tehnologie fără a evalua în mod corespunzător riscurile pentru sănătatea umană." Nanomaterialele, în prezent, nu au nici o reglementare specială în temeiul legislației UE, în timp ce gama de potențiale întrebuințări pentru nanotehnologie în alimente se extinde rapid. Printre multe altele, acestea includ îmbunătățirea biodisponibilității substanțelor nutritive, îmbunătățirea aromei, îndepărtarea agenților patogeni și a substanțelor chimice nedorite, precum și detectarea agenților patogeni din ambalaje. În momentul acesta, autoritățile de reglementare se bazează în schimb pe o gamă de alte acte legislative relevante proiectate în principal cu aplicații, altele decât nanotehnologie în sine. Animale clonate și din istorie în condiții de siguranță de utilizare De asemenea, Comitetul a votat, deasemenea,  pentru etichetarea cărnii și laptelui provenind de la animalele clonate până când o legislație specifică a acestor produse  va fi promulgată, și a cerut îndrumarea EFSA cu privire la datele necesare pentru a dovedi istoricul utilizării în condiții de siguranță pentru produsele alimentare tradiționale importate din țări din afara UE. Alimentele noi sunt definite ca fiind acelea care nu au o istorie semnificativă a consumului în UE înainte de 1997. Cu toate acestea, istoricul utilizării în condiții de siguranță în țările din afara UE a fost un factor important în a judeca siguranța alimentară.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2