Stiri

231

Modelul francez: Cum de la ei se poate?

autor

MeetMilk.ro

distribuie

De multe ori, ne miram despre nivelul ridicat al zootehniei occidentale. Așa e, chiar dacă și în România sunt destule ferme, de exemplu, de producție a laptelui, care pot fi puse cu ușurință lângă cele de acolo. Cu toate acestea, un exemplu în plus nu strică. Iată-l:

Situată la aproximativ 40 km est de Dijon, aproape de izvoarele râului Sena, ferma Belin din Burgundia, Franța, a urmărit întotdeauna autosuficiența și profitabilitatea cu unele investiții. O strategie pe care Simon Belin, a treia generație la fermă, intenționează să o continue.

Este aproape ascunsă în spatele bisericii din sat într-un peisaj deluros, ferma Belin este discretă la prima vedere. Pajiștile sale au avantajul enorm că toate au sursă de apă.

„Bunicul meu, Jean, a început ferma cu 15 vaci de lapte și 15 vaci de vită”, afirmă Simon. După ce a studiat ingineria agricolă la Dijon, Simon a plecat timp de 2 ani în California pentru a lucra într-o companie de tehnologie pentru grădinărit și este angajat al fermei de la întoarcerea sa în august 2021.

Rasa Simmental și producție ecologică

După ce s-a stabilit la fermă în 1980, Yves, tatăl lui Simon, a început primele investiții cu o sală de muls 2×3 inaugurată în decembrie 1982 (una dintre primele din regiune). S-a mutat foarte repede la 2×4 doar 6 luni mai târziu, apoi la 2×5 în 1998.

S-au făcut și investiții în clădiri, cu construcția unei prime suprafețe cu paie pentru 40 de vaci în 1988, urmată de una a doua în 1995, pentru a reprezenta astăzi un total de 380 m2 pentru 64 de locuri de hrană. Ultima investiție a fost făcută în 2014 pentru o clădire de depozitare a paielor.

Alegerea rasei franceze Simmental și producția de lapte organic sunt astăzi cele 2 pârghii tehnice principale ale fermei.

„Simmental, rasa istorică a fermei, este foarte populară în regiune”, spune Simon, care adaugă că vițeii masculi sunt mai bine plătiți decât pentru alte rase. „Cu mai puțin lapte, rasa Simmental permite un venit similar decât cu o rasă specializată în lapte”, adaugă Yves, care a ales producția ecologică în urmă cu 10 ani din mai multe motive: etic, amplasarea unei părți a pajiștilor într-un bazin hidrografic pentru surse de apă. , și preț mai bun pentru lapte.

„Diferența de preț dintre laptele organic și laptele standard a crescut de la 80-100 EUR/1.000 litri acum 10 ani la 40-50 EUR astăzi”, spune Yves, adăugând că prețul laptelui era de 452 EUR/1.000 litri în 2021. livrat la Biolait.

Ferma Belin în date

– Situată în satul Boux-sous-Salmaise (departamentul Côte d’Or, Burgundia). 186 ha, din care 150 ha suprafata permanenta cu iarba

– Brigitte Belin (proprietară, managementul animalelor, muls, monitorizare fătare)

– Yves Belin (pensionar, hrana animalelor si lucrari de camp)

– 3 angajați: Simon Belin, ucenic, cumnatul lui Simon și voluntar

– Un total de 64 de vaci de lapte din rasa Simmental francez

– O sală de muls cu oase de hering de 2×5

Gestionarea hranei și pășunatului

– Consum anual/vacă prezentă: 884 kg substanță uscată la pășunat (29 acri/vacă primăvara), 3 801 kg substanță uscată, iarbă siloz și iarbă înfășurată, 1 217 kg fân de lucernă cu substanță uscată

– % de iarbă în hrana vacilor: 73%

– % concentrat în rația de hrănire a vacilor: 15%

– % furaje de la ferma: 95%

– Concentrat în g/kg lapte: 162

Producția de lapte 2021

– Media vaci de lapte: 64

– Lapte vândut: 392.923 litri

– Lapte vândut/ha suprafață iarbă: 3.184 litri

– Lapte produs (kg/vacă) : 7.231

– Luni cu mai puțin de 250.000 celule/ml: 12

Marje și profit

– Total produse (€/1.000 litru vândut): 572, din care:

– Prețul laptelui vândut: 452

– Produs din bovine de lapte: 97

– Alte produse: 23

– Marja brută : 373 €/1.000 litri

– Marja brută (€/vacă) : 2.289

Zona de iarbă

Toate pajiştile naturale sunt amplasate în jurul fermei, culturile (grâu, pajişti artificiale, rapiţă, triticale, mazăre) sunt pe platou la o altitudine de 400 m.

„Scopul nostru este ca vacile să pască cât mai mult posibil de la începutul lunii aprilie, pentru a reduce costurile cu hrana”, explică Simon în timpul vizitei. Producția de lapte a efectivului este, în general, la cel mai scăzut sfârșit al lunii iunie (2.044 litri livrați la fiecare 3 zile), fătarea având loc de la mijlocul lunii aprilie până la jumătatea lunii iunie și cel mai ridicat nivel în ianuarie (4.300 litri livrați la fiecare 3 zile).

Pajiștile recoltate constau din trifoi sau lucernă dominantă și raig și păstuc. Suprafața furajeră este evaluată în 3 moduri: iarbă însilozată, fân și împachetare. Toate lucrările de recoltare sunt efectuate de către o Cuma, o societate cooperativă agricolă care permite fermierilor să cumpere și să lucreze la utilaje agricole în comun.

„Prima tăietură este însilozată, a doua și a treia se recoltează vara sub formă de fân și ultima tăietură se înfășoară, explică Simon, care adaugă că rația de vaci este completată cu o făină făcută în fermă cu cereale laminate (orz, ovăz, triticale) plus mazăre.

Potrivit unui raport Galacsy, care prezintă rezultatele tehnico-economice ale fermei în 2021, iarba a reprezentat 97% din hrana junincilor și 73% din hrana vacilor. Vacile de muls primesc in jur de 3 kg/zi de faina atunci cand pasc pana la maxim 4-5 kg/zi in functie de productia lor. Jumătate din făină este amestecată cu siloz sau fân, iar cealaltă jumătate este distribuită în sala de muls.

Strategia de selecție a efectivului urmărește și o mai bună evaluare a ierbii. „Alegem tauri de inseminare care îmbunătățesc nu numai ratele (proteine ​​și grăsimi), ci și o picioarele”, adaugă Simon.

Prelucrarea brânzeturilor, profitabilitate mai bună

De asemenea, căutarea unei profitabilități mai bune a determinat ferma să lucreze cu abatorul mobil „Boeuf Ethique” de la crearea sa în vara anului 2021.

„Primele noastre 6 vaci au fost sacrificate în octombrie anul trecut, cu un preț mediu de 4,40-4,45 EUR/kg carcasă, în loc de 3,95 EUR/kg pentru vaci similare, dar vândute unui comerciant local de vite”, afirmă Simon.

La rândul său, abatorul mobil „Boeuf Ethique” este format dintr-un set de 3 camioane astfel:

– Primul camion se numește camion social în care intră operatorii și se pregătesc de lucru

– În al doilea camion, animalul este sacrificat cu Matadorul, sângerat, eviscerat, apoi carcasa este împărțită în 2

Al treilea camion este un frigider care permite carcaselor să se usuce și să ajungă la mai puțin de 7°C în 24 de ore. Acest camion frigider poate depozita 24 de carcase care sunt apoi trimise la abatorul din Autun (în sudul Burgundiei) unde sunt depozitate și maturate timp de 3 săptămâni pentru a fi apoi tăiate, aspirate și trimise clienților.

Abatorul mobil se deplasează în fiecare zi la o fermă diferită pentru a permite sacrificarea animalelor la fața locului cu mai multe obiective:

– Pentru a preveni suferința animalelor asociată cu călătoriile lungi și extrem de stresante.

– Asigurarea sacrificării animalelor din mediul lor în condiții optime, în liniște și respect.

– Permiteți fermierilor să-și însoțească și să vegheze animalele până când sunt ucise. Garantați-le o remunerație mai bună prin reducerea intermediarilor (în jur de +10% remunerație pentru fermier).

Garantați consumatorilor calitatea, trasabilitatea cărnii din ferme respectând o Cartă Etică și angajamente puternice în ceea ce privește bunăstarea animalelor și hrana pentru animale.

„Astfel, Le Boeuf Ethique este primul sector de carne de vită 100% etic din Franța cu animale născute, crescute și sacrificate la fermă”, spune Emilie Jeannin, tânărul fermier care a lansat această inițiativă originală în Burgundia în august 2021.

Următorul pas în dezvoltarea fermei va fi preluarea fermei până în 2023 de către Simon și sora sa mai mare Elise, în urma pensionării părinților lor.

„Proiectul nostru este să investim într-o unitate de producție de brânză pentru a evalua mai mult laptele printr-un brand local”, explică Simon. Elise, în prezent managerul unui magazin de grădinărit, va fi în curând pregătită într-o fabrică de brânzeturi din regiunea vecină Jura.

„Un pas suplimentar va include construirea unui hambar de uscare a ierbii până în 2023-2024”, spune Simon, a cărui strategie este să urmărească în continuare autosuficiența și profitabilitatea fermei de familie.

– Cu 300 de milioane de litri colectați de la 1.400 de ferme membre, Biolait reprezintă 30% din colectarea de lactate ecologice din Franța.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2