Ferma

238

Marje reduse pentru fermierii producători de lapte

autor

MeetMilk.ro

distribuie

După ce au atins niveluri istorice ridicate în 2022, prețurile la laptele crud din UE au scăzut puternic în prima jumătate a anului 2023.

Scăderea prețurilor a încetinit în vară, iar prețurile au început în cele din urmă să crească în T4 2023. Prețurile medii ale laptelui crud în UE au scăzut până în septembrie la 25% sub vârful din decembrie 2022 (încă la un nivel cu 11% peste media pe 5 ani).

La începutul anului 2024, prețurile la laptele crud din UE au crescut și s-au stabilizat la un nivel (peste 46 c/kg) încă semnificativ peste referințele istorice (+15% față de media pe 5 ani).

În paralel, prețurile la energie și la îngrășăminte au scăzut în 2023 și s-au stabilizat la un nivel mult peste prețurile medii din ultimul deceniu.

Cu excepția consecințelor negative ale ploilor abundente din unele țări din UE (de exemplu, condițiile de pășune au devenit excepțional de dificile la IE începutul anului 2024), condițiile meteorologice pentru producția de furaje și pășunat par favorabile în acest moment.

În general, stabilizarea prețurilor de intrare și de ieșire ar putea reduce marjele pentru fermierii de lactate în 2024, se arată în ultima predicție publicată de DGAgri. (Foto: Freepik) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2