Repere

220

Mâncare + Taxa pe Carbon = Scandal

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Noi am tot scris despre lucrul ăsta și am tot avertizat: Pentru bugetul PAC 2021-2027, s-a menținut condiționalitatea de a direcționa 40 % din fondurile europene primite, în investiții legate de mediu și durabilitate, indiferent de domeniul de activitate și, cu precădere, în agroindustrie.

Minți luminate au calculat că impactul asupra fermierilor români va fi mai mult decât împovărător, fiind vorba de peste 8 miliarde de euro care nu vor mai fi investite în susținerea sau dezvoltarea sectorului agro-zootehnic.

Dar nici procesatorilor și nici retailiștilor nu le va fi mai ușor, chiar dacă asupra lor se va ”lucra”, de la nivel de Comisie Europeană, ceva mai subtil.

Iată că, pentru a contracara, oarecum, presiunea pe fermierul și procesatorul din România, chiar pe cel român, am putea spune, cât de curând, se va propune impunerea unei Taxe pe Carbon, care să vizeze tot ce intră într-un aliment.

Cu alte cuvinte, dacă aduci carnea, laptele, membrana, clipsul sau aditivul, ori chiar alimentul cu totul, de la 2000 de kilometri, taxa va fi mai mare, decât dacă le aduci de la 20, 60, 100 de kilometri. Și, atenție, taxa va viza orice produs, adică, și pe cel fabricat în România, nu doar pe cele din intracomunitar sau din import, pentru a nu se spune că e cineva discriminat.

În felul ăsta, se consideră că, într-o oarecare măsură, se va realiza un echilibru pe toată filiera, între produsele aduse din intracomunitar și cele fabricate înspațiul carpato-danubiano-pontic, pentru că mâncarea care va fi de departe ori va avea ingrediente aduse de la mii de kilometri, va fi mai apropiată ca preț, dacă nu, chiar mai scumpă, decât cea fabricată aici.

În plus, se afirmă că o asemenea taxă ar contribui la scurtarea lanțurilor de aprovizionare, exact așa cum spune și Comisia Europeană, de la furcă, la furculiță.

Noi nu spunem că ideea e bună sau greșită, ci doar ce se va întâmpla în viitorul apropiat. Nici cine va face propunerea nu vă spunem; oricum, se va afla la momentul potrivit. Dar, și doar dacă se va reuși ca textul reglementării să fie introdus în comisii, la parlament, să vedeți scandal!

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2