Repere

224

Mănăstireanu: Carnea nu reprezintă niciun pericol!

autor

MeetMilk.ro

distribuie

După cum toată planeta a luat la cunoștință, OMS s-a decis să iasă la rampă cu o trăznaie potrivit căreia carnea și produsele din carne pot fi asociate apariției cancerului. Reacțiile, inclusiv la nivel internațional, nu au întârziat să apară. Cele mai dure au venit de peste ocean, acolo unde fermierii și procesatorii au reacționat cu vehemență. Pentru o opinie avizată, legată de această temă, ne-am adresat domnului Vladimir Mănăstireanu, Vicepreședinte al Asociației Române a Cărnii, acela care ne-a declarat, în cadrul unui miniinterviu:

Fabrica de Carne: Ce opinie aveți legată de informația provenită de la OMS?Vladimir Mănăstireanu: S-a gândit și OMS-ul să mai iasă la rampă cu ceva și, iată, a ieșit! Dar, serios vorbind, carnea nu poate fi asociată cu apariția cancerului de colon sau a altei forme de cancer, mai mult decât, de exemplu, legumele sau fructele. Adevărul este că, în timp, doar o alimentație echilibrată, care să conțină și carne, și lactate, și legume, și fructe, poate feri pe cineva de probleme majorede sănătate. Dar, să pui cancerul pe seama cărnii și a preparatelor din carne, este mai mult decât exagerat.   FDC: Dar, de ce credeți că tocmai acum OMS-ul vine cu un astfel de Raport?VM: Nu pot să-mi dau seama. Și dacă ar fi vorba despre reorientarea consumatorilor spre alte alimente, stai și te întrebi, spre care? Pentru că există studii care spun că poți să faci cancer dacă mănânci cartofi, lactate, pâine, fructe sau legume. Adică, toate alimentele sunt cancerigene, dar stresul, nu poate cauza apariția cancerului, viața dezordonată, nu, comportamentul general, de zi cu zi, nu!   FDC: Credeți că se va diminua consumul de carne și produse din carne, în urma acestei știri?VM: Eu cred altceva: consumatorii sunt îndeajuns de educați ca să nu fie influențați de astfel de știri, fie ele și de la organisme internaționale de prestigiu, cum este OMS-ul și nu vor renunța la a consuma carne. Adică, repet, omul consumă carne ori carne preparată, încă din preistorie și, iată, mai avem puțin și vom fi 9 miliarde pe planetă, și dintr-odată vom renunța la aceste produse? Nu. În plus, mai ales românii, nu vor renunța la consumul de carne, orice ar fi! Mai este un aspect, însă: în momentul de față, pe plan mondial, dar și național, se utilizează tehnologii foarte performante și sigure din punct de vedere alimentar. Toți jucătorii de pe filieră sunt cât se poate de responsabili și, înainte de a căuta să facă volume, să vândă cât mai mult, caută să livreze carne de cea mai bună calitate și produse cu cel puțin 80 % carne. Desigur, există și excepții nedorite, dar cei mai mulți își respectă și munca, și consumatorii. Așadar, pentru a concluziona, spun că asistăm la încă o ciudățenie, din partea OMS-ului, și la o altă alarmă falsă, care nu vor schimba cu nimic comportamentul de consum al oamenilor și, mai ales, al românilor. FDC: Vă mulțumim!

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2