187

La început a fost Brie

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Autor: Maria Demetriad Raioanele hipermarket-turilor din România au început să rezerve spații tot mai mari brânzeturilor franțuzești, semn că gustul românilor se rafinează pe zi ce trece. Nu-i rău, mai ales că tot mai mulți procesatori autohtoni trec la producția de astfel de brânzeturi. Iar unul dintre sortimentele cele mai cerute, la raft, este Brie, brânza care, spune legenda, stă la originea mai cunoscutului Camembert.   Secret păstrat sub jurământ de moarte!   Cunoscută francezilor cu câteva sute de ani înaintea brânzei Camembert, Brie este o brânză moale, care a luat numele de la sătucul cu același nume, din departamentul Seine et Marne. Legenda, dar și documentele, spun că Brie-ul a fost produs inițial într-o abație, secretul fabricării acesteia fiind păstrat sub jurăminte stricte, divulgarea lui ducând la condamnarea la moarte a păcătosului, prin lapidare!   Asemănătoare Camembert-ului și ușor confundată de necunoscători, Brie-ul are o culoare deschisă, cu o ușoară tentă de gri și o crustă subțire de mucegai alb, uniform și fin. Crusta poate fi mâncată și de ea depinde în bună măsură gustul pastei de la interior, în funcție de ingredientele folosite.   Specialitatea franțuzească poate fi fabricată din lapte integral sau semi-degresat. Cașul se obține prin adăugarea cheagului la laptele crud, compoziția fiind încălzită, apoi, la o temperatură maximă de 37 de grade. Brânza este turnată în forme. Uneori, la turnare, este folosit un polonic perforat, denumit în mod tradițional ”Brie a pelle”.   După formarea unui strat de cca 20 de cm de mucegai, acesta este secționat și umplut cu mai multe straturi subțiri de brânză, după care se lasă la scurs timp de 18 ore. La finalul acestei etape, semipreparatul este scos din forme, sărat și inoculat cu mucegaiuri de brânză (penicillinum candidum, Penicilinum camemberti sau Brevibacterium. Ultima etapă presupune maturarea brânzei într-un spațiu rece, la întuneric, timp de patru sau cinci săptămâni.   În cazul unei maturări puternice, de șase luni sau un an, Brie-ul capătă un gust și o aromă foarte puternice. Pasta este mai uscată și mai închisă la culoare, precum și coaja care devine sfărâmicioasă. Acest sortiment poartă numele de Noir Brie. Brie-ul super-maturat conține o cantitate excesivă de amoniac, fapt care îl face neplăcut pentru unii dintre consumatori.   Valori nutritive și sortimente   O porție de 30 de gr de Bire conține 101 (519 kj) calorii și 8,4 gr de grăsime, mai mult de jumătate din acestea fiind grăsimi saturate, într-o valoare de cca 5,2 gr. O astfel de porție conține, totodată, până la 6 gr de proteine, vitamina B 12 și vitamina B2.   Gama sortimentală este deosebit de bogată, produsul original nemaigăsindu-se decât în localitatea în care s-a produs inițial, fiind supus legislației europene de protecție. Însă, odată cu trecerea timpului, și rețeta a fost dezvăluită (odată cu prima Revoluție franceză), și metodele de fabricare fiind diversificate, vorbind aici de fabricarea în regim industrial.   Așadar, există Brie simplu, Brie hibrid, Brie duble și triple dar și versiuni de Brie fabricate din diverse tipuri de lapte. Variante britanice ale Brie-ului pot fi considerate ”Brie”-urile de ...Somerset sau, mai rău!, de Wiscosin. Dar, tocmai pentru a proteja producția și tradiția națională, guvernul francez nu certifică decât două sortimente recunoscute oficial: Brie de Meaux și Brie de Melun, acesta din urmă fiind cunoscut sub numele de ”Roi de Fromages”. Obiceiuri de consum, care mai de care!Istoria a fost blândă cu acest tip de brânză. În primul rând, să spunem că, odată cu revoluția evocată anterior, Brie a fost declarat ”aliment bun de consumat atât de nobili, cât și de popor”, semn că democrația slujea lăptăria! Gustul fin al acestei brânze este deosebit de apreciat și acum de categorii largi de consumatori.   De regulă, se cumpără câte o roată întreagă sau un segment. Dar, odată ”democratizat”, a devenit un obicei ca, la cumpărare, Brie-ul să fie feliat de comerciant, tocmai pentru a da și altora să mănânce din el! ”Inima” roții de Brie este considerată a fi cea mai gustoasă. Oricum obiceiul este ca, la împărțirea porțiilor, ”inima” să fie dăruită ca semn de omagiu unuia dintre meseni. Evident, Brie-ul este însoțit de vin roșu, sec, tare și bun, dar poate fi combinat și cu struguri albi. Diferențierea de Camembert Diferențierea dintre Brie și Camembert se poate face ușor. În primul rând, Brie-ul se fabrică în porții mari (roți de mari dimensiuni). Apoi, zona de origine diferită determină și gusturile diferite: Brie-ul își are originea în Ile de France, pe când Camembert-ul, în Normandia. Fiind fabricat în porții de mari dimensiuni, una din laturi nu este acoperită de crustă decât în mică măsură, fapt care schimbă raportul de gust. În plus, Brie conține mai multe grăsimi decât Camembert.   O rețetă, două rețeteAperitiv cu Brie la cuptor Pentru iubitorii de brânză Brie vă recomandăm un aperitiv delicios care se consumă cald, alături de un vin bun și o companie plăcută. Ingrediente: - 200 g brânză Brie (fără coajă tăiată cubulețe) - 50 g roșii uscate ambalate în ulei (tăiate mărunt) - 1 cățel de usturoi (pisat) - 1 crenguță de cimbru proaspăt - piper proaspăt măcinat Mod de preparare Se amestecă toate ingredientele într-un vas mic rezistent la foc și se pune la cuptor la 200 C, până când brânza se topește complet. Se servește cald, cu biscuiți sărați sau baghetă și un vin bun, roşu, sec. Foarte apetisant, garantat vă va face și mai multă poftă de mâncare, în cazul în care ar fi nevoie de așa ceva înainte de masă. Desert de pară cu Brie, nuci, struguri și miere A doua propunere este un desert de pară, Brie, struguri, nuci și pere. Ingrediente: - O pară pentru fiecare porție -  Brie feliat -  struguri albi, Hamburg -  Nuci -  Miere Cantitățile se stabilesc după preferințe. Mod de preparare Se taie para frumos, în felii rotunde, se taie și brânza felii. Pe o farfurie clădești un turn cu straturi de pară și brânză, având grijă să înceapă și să se termine cu para. Decorezi cu sâmburi de nucă și struguri. Încălzești 2 linguri de miere și "stropești" para de jur împrejur. Rezultatul este unul rafinat și foarte gustos. (Cf. www.petitechef.ro)

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2