Ferma

564

Întreținerea pajiștilor la finalul toamnei

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Specialiștii AZM sfătuiesc zootehniștii că până la venirea iernii, aparent nu ar mai rămâne nimic de făcut pe pajiști, mai ales că în mod normal s-a încheiat sezonul de pășunat la sfârșit de octombrie și ultima coasă pentru fân cu o lună sau două mai înainte.

Pe teren rămân totuși de efectuat mai multe lucrări pe pajiștile permanente după încheierea pășunatului, din care amintim:

-curățarea pajiștilor de resturi vegetale neconsumate de animale și eliminarea plantelor nedorite (buruieni);

-continuarea aplicării amendamentelor calcaroase pe solurile acide și a celor cu reacție alcalină pe sărături;  continuarea aplicării îngrășămintelor chimice pe bază de fosfor și potasiu cât și a celor azotoase pe primele parcele de pășunat din anul viitor (pe pajiști fără angajamente de agro-mediu pe măsura 10 din PNDR 2014-2020);

-continuarea lucrărilor de amenajări și construcții pastorale;

-plantare arbori pentru umbră, dispuși în diferite moduri: izolați, grupuri sau aliniamente forestiere cât și a gardurilor vii de delimitare a parcelelor de pășuni.

Gospodarii și fermierii care nu au avut posibilități să cântărească fânul depozitat în vrac, pot evalua cantitatea pe care o dețin în stoc, prin diferite măsurători cu determinarea volumului (cubajul) stogurilor sau șirelor, înmulțite cu greutatea medie a unui metru cub de fân.

Cubarea se poate face imediat după ce fânul a fost strâns şi clădit sau mai târziu.

Pentru a se obţine însă rezultate cât mai exacte, se recomandă ca măsurarea volumului şirelor să se facă după 1-2 luni, de la depozitare, când fânul s-a aşezat bine.

Determinarea cantităților de fân și alte furaje depozitate pe sortimente, este absolut necesară pentru întocmirea unui plan de furajare a animalelor în perioada de stabulație.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2