Repere

219

INS: Producţia de carne, lapte şi produse lactate din unităţile industriale în anul 2023 (Date definitive)

autor

MeetMilk.ro

distribuie

În anul 2023, comparativ cu anul 2022, sacrificările de păsări în unităţile industriale (abatoare) au înregistrat o tendinţă ascendentă, iar sacrificările de bovine, porcine, ovine și caprine o tendință descendentă.

Producţia de lapte colectat de la exploataţiile agricole şi centrele de colectare de către unităţile industriale procesatoare a crescut în anul 2023 faţă de anul 2022.      

Sacrificările și producția de carne    

Sacrificările de animale şi păsări din unităţile industriale În anul 2023, numărul de bovine sacrificate în unităţile industriale (abatoare) a scăzut faţă de anul precedent cu 12,8%, iar sacrificările de porcine au scăzut cu 1,1%.

Producţia de carne de bovine a scăzut cu 11,6%, iar cea de porcine a scăzut cu 1,3%. Numărul de ovine şi caprine sacrificate în unităţile industriale (abatoare) a scăzut faţă de anul precedent cu 2,8%, iar producţia de carne de ovine şi caprine a scăzut cu 2,4%.

Numărul de păsări sacrificate în unităţile industriale (abatoare) a crescut în anul 2023 faţă de anul 2022 cu 5,0%, iar producţia de carne de pasăre a crescut cu 4,0%.

Sacrificările de animale şi păsări din unităţile industriale În anul 2023, numărul de bovine sacrificate în unităţile industriale (abatoare) a scăzut faţă de anul precedent cu 12,8%, iar sacrificările de porcine au scăzut cu 1,1%.

Producţia de carne de bovine a scăzut cu 11,6%, iar cea de porcine a scăzut cu 1,3%. Numărul de ovine şi caprine sacrificate în unităţile industriale (abatoare) a scăzut faţă de anul precedent cu 2,8%, iar producţia de carne de ovine şi caprine a scăzut cu 2,4%.

Numărul de păsări sacrificate în unităţile industriale (abatoare) a crescut în anul 2023 faţă de anul 2022 cu 5,0%, iar producţia de carne de pasăre a crescut cu 4,0%.

Sacrificările de bovine au fost preponderente în regiunile Nord-Est (51,1%), Vest (peste 9,7%), SudMuntenia (9,6%) și Centru (9,5%). 

Sacrificările de porcine au deţinut cele mai mari ponderi în regiunile: Vest (37,3%), Sud-Muntenia (23,7%), Nord-Vest (12,8%) și Nord-Est (12,7%).  Cele mai importante ponderi ale sacrificărilor de ovine şi caprine au fost înregistrate de regiunile:    

Vest (23,9%), Sud-Muntenia (23,3%), Centru (17,0%), Sud-Est (13,2%, ) și Nord-Est (11,6%).  În anul 2023, sacrificările de păsări au fost preponderente în regiunile: Nord-Est (28,9%), Sud-Est (21,7%),  Centru (17,3%) și Sud-Vest Oltenia (peste 13,0%) și Sud-Muntenia (10,2%).

Laptele şi produsele lactate din unităţile industriale 

În anul 2023 comparativ cu anul precedent, cantitatea de lapte de vacă brut, colectată de unităţile procesatoare de la exploataţiile agricole şi centrele de colectare, a crescut cu 81841 tone (+7,2%).  Cantitatea colectată de lapte brut de capră a scăzut cu 10,8% în anul 2023 faţă de anul 2022, în timp ce cantitățile colectate de lapte brut de bivoliță și oaie au crescut cu 9,6%, respectiv cu 37,0%.  

Cantitatea de lapte brut importat a scăzut în anul 2023 faţă de anul precedent cu 42068 tone (-26,6%).  În anul 2023, cea mai mare creştere a producţiei s-a înregistrat la unt cu 524 tone (+5,0%) urmată de smântână cu 1019 tone (+1,6%). 

Scăderi ale producției în anul 2023 față de anul 2022 au fost înregistrate la următoarele produse lactate: brânză topită cu 2659 tone (-24,6%), lapte praf cu 319 tone (-12,9%), lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut şi alte produse lactate similare) cu 9661 tone (-4,5%), lapte de consum cu 10152 tone (-2,8%) și brânză (inclusiv urdă) cu 361 tone (-0,4%). 

Producția de brânză obţinută din lapte de vacă (care reprezintă 92,1% din producţia totală de brânzeturi) a scăzut, de asemenea, cu 1297 tone (-1,4%).

Cele mai mari cantităţi de lapte de vacă s-au colectat în regiunile Centru (40,8%), Nord-Vest (18,4%) şi Nord-Est (16,9%).  Laptele de consum s-a produs cu preponderenţă în regiunile Centru (57,4%), Nord-Vest (19,5%), Vest (peste 15.0%). 

Regiunile Centru, Bucureşti-Ilfov şi Nord-Vest deţin peste 78,0% din producţia de produse lactate proaspete (smântâna şi laptele acidulat) : Centru (40,4%), Bucureşti-Ilfov (peste 21,0%) și Nord-Vest (16,6%).    Cele mai mari cantităţi de unt s-au produs în regiunile Vest (41,8%), Centru (39,4%),  Nord-Vest (10,0%) şi Nord-Est (4,2%). 

Brânza (inclusiv urda) s-a produs îndeosebi în regiunile Centru (38,9%), Nord-Est (23,1%), Nord-Vest (17,5%), Sud-Muntenia (8,9%) și Sud-Est (7,1%).  Cea mai mare producție de brânză topită a fost obținută în regiunea Centru (peste 90,0%).

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2