Stiri

164

INS: Impactul Covid-19 asupra exporturilor și importurilor de bunuri în luna martie 2020

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Potrivit comunicatului emis de INS, în vederea măsurării impactului SARS-Cov.2 asupra volumului exporturilor și importurilor din luna martie 2020, INS a realizat o anchetă ad-hoc adresată unui număr de 1796 de firme care realizează activitate în domeniul comerțului exterior.

În cadrul chestionarului aplicat, a fost inclusă o întrebare pentru estimarea evoluției exporturilor și importurilor unității în care își desfășoară activitatea persoana intervievată (managerul unității). Pentru evaluarea opiniei, s-a recurs la o scală cu următorii itemi:

  • S-au restrâns cu până la 25%;
  • S-au restrâns cu 25-50%;
  • S-au restrâns cu peste 50%;
  • Au crescut și
  • Nu pot estima.

Tot în cadrul chestionarului, a fost introdusă o întrebare cu scopul identificării celor mai importante cauze privind impactul negativ asupra exporturilor respectiv al importurilor. Pentru această întrebare, au fost prezentate câteva posibile situaţii, din care, managerul putea alege una sau mai multe opţiuni: reducerea capacităţii de producţie, probleme de transport, interdicţii temporare legale cu privire la export, lipsa materiilor prime provenite din import, anulare de contracte, sau alte cauze.

Aplicarea chestionarului s-a realizat în perioada 30 martie - 2 aprilie 2020.

  • Numărul de firme la care s-a aplicat chestionarul a fost 1796;Numărul de firme care au răspuns a fost 1551 (rata de răspuns a fost 86,4%);Firmele care au oferit un răspuns acoperă 62,0% din exporturile, respectiv 59,0% din importurile înregistrate în perioada corespunzătoare din anul precedent (martie – aprilie 2019).
  • Numărul de firme care au răspuns a fost 1551 (rata de răspuns a fost 86,4%);
  • Firmele care au oferit un răspuns acoperă 62,0% din exporturile, respectiv 59,0% din importurile înregistrate în perioada corespunzătoare din anul precedent (martie – aprilie 2019).

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2