343

Inovație în industria frigului pentru un viitor sustenabil

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Știm că risipa alimentară este o veste proastă atât pentru profitul afacerilor, cât și pentru mediu. Producătorii de alimente, furnizorii și comercianții cu amănuntul sunt, prin urmare, dornici să găsească soluții care să împiedice alimentele să devină deșeuri, notează FoodNavigator.

O veste bună

Există diverse metode, inclusiv compostarea, investiții în ambalaje bune, utilizarea serviciilor de gestionare a deșeurilor și asigurarea logisticii și mașinilor funcționează la eficiență maximă.

Tehnologia frigorifice și izolației este un alt domeniu, dar în care este nevoie de un act de echilibru. În timp ce lanțurile de frig ineficiente pot duce la risipa de alimente, gazele frigorifice precum hidrofluorocarburile utilizate în lanțurile de frig sunt responsabile pentru emisiile mari de gaze cu efect de seră.

Vestea bună este că hidrofluoroolefinele (HFO) cu potențial scăzut de încălzire globală (GWP), care funcționează la presiuni mai mici decât sistemele cu dioxid de carbon, înlocuiesc agenții frigorifici cu hidrofluorocarburi cu GWP ridicat.

„Conform Națiunilor Unite, aproximativ 14% din producția de alimente se pierde între recoltare și vânzarea cu amănuntul, în timp ce 17% este irosită în general. Există tehnologii de refrigerare și izolație disponibile astăzi, care sunt de încredere și pot ajuta la prevenirea acestui lucru”, a declarat Lee Hermitage, director de strategie și marketing, EMEA, Honeywell Advanced Materials.

Soluții GWP

Honeywell a prezis nevoia tot mai mare de soluții cu GWP mai scăzut pentru a combate schimbările climatice în urmă cu peste un deceniu, a susținut el. De atunci, a investit peste un miliard de dolari în cercetare, dezvoltare și noi capacități pentru tehnologia sa HFO, vândută sub numele de marcă Solstice.

Aceste produse pot ajuta la reducerea amprentei de carbon și la maximizarea eficienței energetice de-a lungul lanțului de frig alimentar, fără a compromite performanța și siguranța produsului final, a susținut compania.

„Tranziția la HFO cu GWP scăzut va ajuta la o mai bună susținere a funcționării de-a lungul lanțului de frig, asigurând o aprovizionare sigură cu alimente proaspete și congelate, ceea ce va contribui la limitarea pierderilor și a risipei de alimente pentru consumatorii din întreaga lume”, ne-a spus Hermitage.

„În cazul unei defecțiuni, sistemele cu presiune mai mică ar curge mai lent. Deși la o performanță mai scăzută, sistemul poate continua să funcționeze până când scurgerea este reparată, astfel încât majoritatea alimentelor pot fi păstrate la frigider cu deșeuri alimentare reduse.

„În plus, tehnicienii instruiți sunt mai disponibili pentru sistemele HFO, ceea ce înseamnă că întreținerea și reparațiile pot fi efectuate mai rapid, reducând din nou risipa de alimente. Acesta este mai ales cazul în condiții de căldură extremă, așa cum s-a văzut în recentul val de căldură din Europa de Sud, unde ratele de defecțiuni ale sistemelor de CO2 pot crește semnificativ.”

Controlul carbonului

Materialele HFO de la Honeywell au diverse aplicații. De exemplu, compania agricolă Pure Harvest din Abu Dhabi – care cultivă culturi hidroponice în medii deșertice din Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită și în Kuweit – folosește un agent frigorific Honeywell HFO pentru a controla mediul și a reduce emisiile de carbon din serele sale. Produsul are un GWP mai mic decât obe, care este cu 99% sub GWP al agenților frigorifici cu hidrofluorocarburi pe care este proiectat să îl înlocuiască, a susținut compania.

De asemenea, Honeywell a încheiat recent o înțelegere cu retailerul francez E.Leclerc din Moissac, care utilizează un agent frigorific HFO ca „soluție pe termen lung, pe viitor” pentru depozitarea camerei frigorifice.

„Agenții frigorifici de următoarea generație vor ajuta E.Leclerc să avanseze în transformările de mediu ale lui Moissac și să-și reducă facturile la energie fără a sacrifica performanța”, a declarat Honeywell.

Tehnologii de izolare pentru un transport controlat climatic

Între timp, panourile izolate și cartonul Honeywell sunt folosite în containere frigorifice sau în camioane frigorifice în timpul etapei de transport pentru a menține încărcătura proaspătă sau congelată folosind mai puțină energie.

Compania susține că containerele frigorifice, folosite de companii precum specialistul olandez în fabricarea containerelor Unit45 și izolate cu spumă poliuretanică formulată cu un agent frigorific HFO, au un impact redus asupra mediului.

„HFO joacă un rol critic de-a lungul întregului lanț alimentar de frig”, a spus Hermitage. „Până în prezent, utilizarea tehnologiei Honeywell Solstice a ajutat la evitarea potențialului echivalent a peste 326 de milioane de tone metrice de dioxid de carbon în atmosferă, egal cu emisiile de carbon de la aproape 70 de milioane de vehicule de pasageri alimentate pe benzină pe an.”

Provocarea deșeurilor de plastic

Honeywell a dezvoltat, de asemenea, ceea ce a numit tehnologie avansată de reciclare a materialelor plastice, despre care a susținut că poate crește de trei ori cantitatea de plastic care poate fi reciclată.

Noua tehnologie, a spus acesta, poate reduce nevoia de combustibili fosili în crearea materialelor plastice virgine, permițând în același timp sute de cicluri de reciclare, cu scopul de a permite o economie circulară pentru materiale plastice.

„Tehnologia de proces UpCycle de la Honeywell este o soluție inovatoare de reciclare care extinde tipurile de materiale plastice care pot fi convertite în materie primă de polimeri reciclați (RPF)”, a explicat Marc Yagoub, Director de afaceri, Plastics Circularity pentru Honeywell UOP.

Aceasta înseamnă că infrastructurile existente pot deveni sisteme cu circuit închis, reducând deșeurile de plastic, în același timp satisfacând cerințele pentru plastic de calitate virgin care poate fi produs de RPF.

„Procesul UpCycle înseamnă, de asemenea, că deșeurile de plastic nu ajung la depozitele de gunoi sau la incinerare, iar cantitatea de materie primă pe bază de combustibili fosili utilizată în producția de materiale plastice este redusă semnificativ.

Atunci când Honeywell UpCycle Process Technology procesează deșeurile de plastic în materie primă circulară din plastic, poate obține o reducere cu 80% a emisiilor de carbon dacă instalația este alimentată cu energie electrică 100% regenerabilă.”

Faptul că doar aproximativ 9% din plastic este reciclat corespunzător la nivel mondial, subliniază necesitatea unui sistem cu circuit închis pentru fabricarea plasticului, a subliniat el.

„Când este utilizată împreună cu alte procese de reciclare chimică și mecanică – împreună cu îmbunătățirile aduse colectării și sortării – tehnologia de proces UpCycle de la Honeywell are potențialul de a ajuta la reciclarea a aproape 90% din deșeurile de plastic.

Aceasta ar reprezenta o creștere considerabilă a cantității de deșeuri de plastic care pot fi transformate în materie primă polimerică. Acest lucru subliniază munca valoroasă și importantă care poate fi realizată prin mișcări inovatoare către economia circulară.”

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2