Stiri

107

Inova: Reducerea sodiului în produsele din carne conservată

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Tratarea cărnii cu sare este una dintre cele mai vechi metode de conservare, dar şi de îmbunătăţire a gustului unui produs. Mai mult decât atât, maturarea cărnii cu ajutorul sării este un element esenţial în fluxul tehnologic, aceasta oferind funcţionalităţi importante pentru mărirea termenului de valabilitate a preparatelor, informeaza MeatProcessing. Cu toate acestea, procesatorii se văd puşi în situaţia de a găsi noi modalităţi de reducere a cantităţii de sare, în condiţiile în care piaţa se înscrie în trendul produselor ”sănătoase”. În sprijinul acestora, compania elveţiană Jungbunzlauer a pus la punct o soluţie unică, deosebit de eficientă, prin care conţinutul de sodiu poate fi redus semnificativ, fără a diminua calitatea produselor. Astfel, cercetătorii din Basel au dezvoltat tehnologia Cura sub4salt, în fapt, o soluţie de înlocuire totală a sării de întărire, fapt care permite producătorilor de  produse din carne conservată să obţină caracteristici superioare dar, mai mult, de reducere a conţinutului de sodiu până la 35%, îmbunătăţind astfel beneficiile pentru consumatori, dar şi producerea unor alimente sănătoase şi gustoase. Reuşita s-a datorat abordării total diferite şi inovatoare a dificultăţilor întâmpinate. Pornind de la amplele dezbateri privind calitatea alimentelor, precum şi de la numeroasele intervenţii ale ONG-urilor pe lângă guvernele din aproape întreaga lume (inclusiv în România), specialiştii elveţieni au căutat să rezolve problema eradicând-o de la... rădăcină, adică, înlocuind sarea. Necesitatea s-a impus odată cu rezultatele cercetărilor în materie de nutriţie, cercetări care au stabilit că un aport mai mare de 6 grame de sare pe zi este asociat unor grave probleme de tensiune arterială, dar şi de la faptul că majoritatea ţărilor Uniunii Europene, a Statelor Unite, Canada etc. recomandă un aport de maximum 2,4 grame pe zi. În argumentarea demersului lor ştiinţific şi comercial, specialiştii de la Jungbunzlauer au pornit de la faptul că un adult consumă zilnic aproximativ de trei ori mai multă sare, decât doza recomandată. În plus, mai mult de 80% din aportul zilnic de sodiu vin din alimentele procesate, argument care îi îndeamnă pe procesatori să caute soluţii inovatoare în producţia curentă. Iar atunci când se constată că, în ultimii 50 de ani, consumul mondial de carne a crescut de patru ori, necesitatea unei producţii de preparate din carne sănătoase devine stringentă. Iată câteva date concludente: media consumului mondial este de 82 de kg/persoană; în Franţa, consumul este de 101 kg; în Australia, de 110 kg; în Statele Unite, de 125 kg. Iar 40% din consumul de carne o reprezintă produsele procesate, fapt care conduce la concluzia că o treime din cantitatea de sare consumată zilnic de un adult le indică drept sursă. Dar pe lângă clorura de sodiu, care contribuie la aportul de sare, în produsele finale mai regăsim sarea pentru maturare, ascorbatul de sodiu, glutamatul monosodic, fosfaţii de sodiu, precum şi amestecurile de condimente, toate acestea mărind cantitatea de sare prezentă şi consumată, zilnic.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2