Stiri

136

Indagra: Fermierii anunță falimentul sectorului de creștere a porcilor

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Ieri, la standul federației Pro Agro din cadrul INDAGRA, a avut loc o conferință de presă organizată în comun cu APCPR, AFIS și ARC, tema dezbătută fiind situația falimentară a sectorului de creștere a porcilor. La eveniment au participat: Doamna Eugenia Cărăgui-Președinte ARC, Doamna Stanca Tudor - Director Executiv APCPR, și domnii Alex Jurconi-Președinte Pro Agro, Ioan Ladoși-Președinte APCPR, Radu Timiș-Vicepreședinte ARC și Miron Dascălu-Președinte AFIS.

  În expunerea introductivă, Alex Jurconi a fost categoric: ”Fraților, nu o mai scoatem la capăt!”, deplângând prăbușirea prețului cărnii de porc la poarta fermei, fapt cauzat de efectele colaterale ale embargoului rusesc asupra produselor alimentare și materiei prime din Uniunea Europeană. La rândul său, domnul Ioan Ladoși a afirmat că toată Europa este afectată, dar cel mai tare suferă România, din cauza lipsei instrumentelor economice care ar putea contracara aceste efecte negative. Și doamna Stanca Tudor a avut aceeași opinie, afirmând suplimentar că, de la ultima luare de poziție pe această temă, la începutul lunii octombrie, sectorul suinelor nu a primit decât promisiuni goale. Miron Dascălu a fost și mai tranșant, afirmând că, practic, fermele de creștere a porcilor sunt în stare de faliment, vânzând carnea de porc în pierdere. Cel mai vehement a fost domnul Radu Timiș acela care a declarat că, deși, aparent, procesatorii sunt avantajați, achiziționând carnea de porc la prețuri mici, acest avantaj este anulat de evaziunea ”cvasigeneralizată”. Domnia sa a completat, afirmând că, deși s-au făcut arestări, filierele mafiei cărnii s-au mutat de pe o firmă pe alta. ”În momentul de față, DIICOT și DNA au anunțat că vor să suplimenteze numărul de anchetatori cu 70 de persoane, pentru a investiga fraudele comise de trei filiere de evazioniști. Dar, ce să anchetezi când sunt cazuri în care, pe linia furtului sunt peste 100 de firme care fac evaziune?”, a afirmat Radu Timiș. Concluzia a fost generală, fiind cuprinsă și în apelul către autorități: Diminuarea de urgență a TVA la carne și produse din carne, precum și luarea deciziilor perfect legale, cum le-a denumit Stanca Tudor, în perfectă concordanță cu regulamentele Uniunii Europene, care pot să conducă la salvarea sectorului. ”Dacă vrem să mai avem carne de porc românească, trebuie să luăm măsuri acum, pentru că, altfel, de la vară o să mâncăm carne de la alții, mult mai proastă din punct de vedere calitativ.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2