Stiri

142

În UE, alimentele vrac sunt tot mai mult acceptate de consumatori

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Alimentele vrac sunt din ce în ce mai cumpărate, chiar daca în unele cazuri, ambalajul costă mai mult decât conţinutul. Este realitatea îngrijorătoare dintr-o industrie alimentară care iroseşte un sfert din ceea ce produce şi generează peste jumătate din cantitatea totală de deşeuri de plastic. Sunt însă produsele neambalate, în acest moment, o opţiune reală pentru consumatori? Iată care sunt avertismentele specialiştilor.

  Un european produce în medie 150 de kilograme de deşeuri de ambalaje anual, contribuind astfel în proporţie de 62% la cantitatea totală de deşeuri de plastic generată. Doar o parte dintre ambalaje sunt reciclate. Cea mai eficientă soluţie de a reduce deşeurile de ambalaje este, evident, aceea de a nu le genera. Industria alimentară are o imensă responsabilitate în această privinţă, însă şi consumatorii, prin opţiunile lor, pot evita risipa. Una dintre metodele simplu de aplicat este alegerea produselor vrac.   În România, produsele alimentare neambalate sunt adesea privite cu neîncredere. Consumatorii văd ambalajul ca pe o garanţie a igienei şi a calităţii, ignorând uneori faptul că produsele vrac sunt mai ieftine, mai convenabile şi mai puţin dăunătoare pentru mediul înconjurător. Opţiunea aduce beneficii semnificative atât pentru producători, cât şi pentru consumatori, dar pune totodată probleme serioase legate de siguranţa alimentelor.   Pentru consumator, achiziţionarea de produse vrac poate însemna economie de bani şi posibilitatea unei mai bune evaluări a calităţii produsului. În primul rând, acesta nu mai plăteşte nici pentru ambalajul pe care oricum îl aruncă, nici pentru marketingul corespunzător produselor ambalate. Apoi, poate evalua în mod direct culoarea, aroma sau textura produsului, întrucât acesta este vizibil, spre deosebire de conţinutul ambalat.   Ceea ce este şi mai interesant este faptul că, în cazul produselor vrac, poţi cumpăra exact cantitatea de care ai nevoie, evitând risipa alimentară. Deşi poate mai puţin relevant pentru consumatorul de rând, acest aspect este esenţial pentru o industrie care risipeşte un sfert din ceea ce produce, informeaza green-report.ro.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2