Tehnologii

161

În patru ani, România trebuie să își asigure autosuficiența în producția și consumul de carne de porc

autor

MeetMilk.ro

distribuie

În 4 ani, România este de așteptat să-și sporească populația de porci pentru a ajunge la autosuficiență completă în carne de porc, potrivit ministrului Agriculturii Florin Barbu, citat de PigProgress.

Cinci milioane de porci

În 2026, populația de porci din România va ajunge la 5 milioane de animale, față de doar 3,2 milioane în 2024, a dezvăluit Barbu. El se așteaptă ca importurile de carne de porc să scadă ca urmare.

Pentru a abandona complet importurile, România trebuie să împingă această cifră la 8,7 milioane de animale. Ținta este programată să fie depășită în jurul anului 2029, a indicat el.

Program de dezvoltare a industriei zootehnice

România s-a angajat într-un program cuprinzător de dezvoltare a industriei zootehnice, în cadrul căruia urmează să fie pompate investiții masive în producția de carne și lactate. "Anul acesta avem 7,3 miliarde de euro în credite de angajament și 5 miliarde de euro în credite bugetare. Banii vor fi folosiți ca investiții", a indicat Barbu.

Numai industria porcilor va primi un ajutor de stat de 2,8 miliarde lei (0,56 miliarde euro), a precizat Barbu, estimând că urmează să devină cel mai mare beneficiar al banilor de stat dintre toate segmentele de animale.

Comparativ, valoarea sprijinului de stat pentru producția de carne de pui de carne este estimată la 1 miliard de lei (200 de milioane de euro), iar pentru segmentul de bovine la 2 miliarde de lei (400 de milioane de euro).

Gata cu investițiile haotice

Potrivit lui Barbu, guvernul României nu mai vrea ca investițiile în industria porcilor să fie alocate haotic. El a amintit că, între 2014 și 2020, România ar putea folosi bani europeni pentru a construi o fermă de reproducție pentru a evita importul de purcei.

„În acest fel, în loc să importam purcei cu 125 de euro, am putea să-i creștem pe piața internă cu 50 până la 60 de euro”, a indicat el.

Cu toate acestea, banii au fost cheltuiți pentru a sprijini construirea unei rețele de ferme de îngrășare, ceea ce nu a fost o mișcare foarte înțeleaptă, consideră ministrul, întrucât industria a rămas puternic dependentă de genetica importată.

Concentrare pe procesarea cărnii

Pentru a evita repetarea acelorași greșeli, România plănuiește să se concentreze pe fiecare verigă a lanțului de aprovizionare.

Mai exact, Barbu a dezvăluit că țara a semnat contracte pentru dezvoltarea industriei de prelucrare a alimentelor în valoare de 1,7 miliarde de euro, dintre care o parte semnificativă va fi folosită pentru creșterea capacităților de procesare a cărnii.

„Dacă aceste proiecte vor fi finalizate într-o perioadă de 3, maximum 4 ani, pe baza capacităților declarate, România va deveni cel mai puternic jucător din Europa de Sud-Est în ceea ce privește procesarea”, a indicat Barbu.

Pe lângă procesarea alimentelor, țara intenționează să investească în producția de alimente gata pentru consum, în speranța de a-și stabili exporturile în următorii ani, a dezvăluit Barbu. (Foto: Freepik) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2