Stiri

204

În ciuda Covid-19, exporturile de lactate din Bielorusia vor crește

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Ca urmare a pandemiei de coronavirus, toți producătorii de alimente din Belarus trebuie să solicite aprobarea agențiilor guvernamentale pentru a-și vinde produsele în străinătate, notează DairyGlobal. În ciuda acestui fapt, Bielorusia își propune să crească exporturile de produse alimentare, iar anul acesta țara dorește, de asemenea, să stimuleze producția de lapte și aprovizionarea cu export.

Per total, exporturile alimentare vor crește cu 4,2%, comparativ cu anul precedent, până la 5,7 miliarde de dolari în 2020, a confirmat Alexey Bogdanov, directorul departamentului de export al Ministerului Agriculturii din Bielorusia. Acesta este în conformitate cu planurile adoptate anterior de guvern, a spus el.

 Doar cu aprobarea guvernului

În cadrul unei conferințe de presă de la Minsk, ministrul sănătății din Bielorusia, Vladimir Karanik, a anunțat că din cauza epidemiei de coronavirus, toți producătorii de produse alimentare vor trebui să solicite aprobarea agențiilor guvernamentale pentru a-și vinde produsele peste hotare. Karanik a explicat că acest lucru a fost necesar pentru a se asigura că exportul nu afectează piața internă de produse alimentare.

În cazul în care este nevoie să refacă stocurile la depozitele locale, guvernul ar putea interzice temporar exportul de alimente din Bielorusia, a avertizat Karanik. Până în prezent, guvernul a permis exportatorilor de alimente să continue ca în mod normal, a adăugat el.

Măsurile introduse în țară împotriva Covid-19 nu sunt la fel de stricte. Vorbind recent în timpul unei ședințe guvernamentale, președintele Alexander Lukashenko a spus că situația coronavirus nu este chiar atât de rea în țară.

Obiectivele de export

Bielorusia a depus mult efort pentru a-și reconstrui industria produselor lactate și pentru a spori și mai mult aprovizionările la export, a spus Bogdanov, în cadrul unei conferințe de presă separate. Programul de dezvoltare a industriei lactate din Belarus are ca scop țara să impulsioneze producția de lapte de la 7,3 milioane de tone în 2019 la 9 milioane de tone în 2025, a spus Bogdanov.

În 2020, Bielorusia intenționa să stimuleze exportul de brânză cu aproximativ 10% până la 1 miliard de dolari, în timp ce țara taia producția de mărfuri precum laptele praf, deoarece în acest segment ar fi extrem de greu să concureze țările din țară. Emisfera Sudică, în special Noua Zeelandă și Uruguay, a explicat Bogdanov. Din acest motiv, Bielorusia se concentrează în principal pe produsele lactate cu valoare adăugată ridicată.

În prezent, Rusia reprezintă peste 80% din exportul de produse lactate. Potrivit lui Bogdanov, obiectivul principal este să se concentreze pe creșterea ofertelor către țările în care produsele lactate din Belarus sunt deja prezente, dar în cantități mici. Aceasta include unele țări asiatice: China, Vietnam, Japonia, Coreea de Sud, precum și unele țări din Orientul Mijlociu, inclusiv Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Qatar, precum și țările Uniunii Europene.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2