Stiri

370

În 2023, producătorii europeni de carne de porc nu vor extinde producția

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Cu jumătate din porcii lumii în limitele sale, China are un impact profund asupra prețurilor la porci de pe planetă. În urma crizei PPA, multe țări s-au grăbit să umple golurile chinezești – iar acum China își repopulează efectivele, cererea din Orientul Îndepărtat scade. Rezultatul sunt prețuri scăzute, practic peste tot, susține expertul în piața porcilor Dr. John Strak în actualizarea sa citată de PigProgress.

Pericolul vine din China

Avertismentul este China – dacă exporturile către acea piață scad brusc, ar putea fi suficient pentru a reduce prețurile globale la porc la fel de repede pe măsură ce au crescut. Ca întotdeauna, se pare, totul este despre China.”

Și acum, când am ajuns în ultimul trimestru al anului, putem vedea că China a trimis într-adevăr un tremur pe piața globală a porcilor și cărnii de porc. Un moment de cotitură în prețurile globale la porc este aproape cu noi, iar cererea Chinei de carne de porc importată s-a prăbușit.

Chiar dacă se pare că oferta de porci în America de Nord și Europa se contractă, prăbușirea prețurilor interne la porci în China, pe măsură ce un zid de porci vine pe piață, poate fi motivul pentru care prețurile globale la porci au scăzut în marii exportatori. piețele interne.

Ciclurile de prețuri sunt afectate

De fapt, sectorul porcilor din China se află în mijlocul tuturor ciclurilor prețurilor la porc și vedem că se desfășoară în timp real boom-uri și crize.

Producătorii și investitorii chinezi din lanțul valoric al cărnii de porc din China li s-au ars serios degetele. Și acesta este cazul, indiferent dacă acești actori sunt jucători mari sau mici. Unitățile comerciale mai mari vor fi mai capabile să facă față pierderilor financiare, dar vor fi totuși afectate puternic.

Acești jucători mai mari fac adesea parte din conglomerate mari cu interese comerciale mai largi și pot exista ondulații către alte sectoare – în special în circumstanțe locale și regionale.

Prețurile porcilor în Statele Unite

Mă așteptam ca prețurile la porc din SUA să fie mai ferme în a doua jumătate a anului 2022. Aceste prețuri au fost mai mari decât anul trecut și au urmat modelul sezonier normal, dar scăderea de la nivelul maxim din mai 2021 a fost bruscă și neîntreruptă.

Graficele arată cât de puternică a fost scăderea prețurilor la porc din SUA. Economia Statelor Unite s-a redresat rezonabil de la Covid-19, iar politicile de izolare nu par a fi un obstacol major în calea apetitului, angajării sau creșterii, dar se spune că crescătorii de porci din SUA suferă de PRRS în efectivele lor.

Această boală și incertitudinile legate de prețurile furajelor și piețele de export ar putea să le fi subjugat încrederea. Descoperirea PPA în Republica Dominicană și Haiti nu le va fi ajutat perspectivele.

Crescătorii de porci din UE nu sunt înclinați să se extindă

Am remarcat în rubrica mea din iulie că crescătorii de porci din UE nu erau înclinați să se extindă – ASF, volatilitatea prețurilor și marjele scăzute nu încurajau o perspectivă pozitivă.

Graficul prețului porcului din UE arată volatilitatea, dar arată și semne de stabilizare. Dar prețurile sunt slabe și, la aceste niveluri, majoritatea fermierilor din UE pierd bani.

Prăbușirea cererii Chinei de importuri de carne de porc în al 2-lea și al 3-lea trimestru va fi o lovitură grea pentru sectorul european de porc, care nu și-a revenit pe deplin din cauza Covid-19 – fie din partea cererii, fie din partea ofertei.

În cele mai recente rezultate ale recensământului, doar fermierii spanioli și danezi păreau înclinați să-și mențină efectivul de reproducție constant sau să le mărească. Toate celelalte state membre majore producătoare de porci au fost reduse.

Aprovizionarea industriei porcilor nu este robustă

Rapoartele privind incidența sindromului reproductiv și respirator porc (PRRS) în SUA, prezența continuă a PPA în China și în ciclul porcilor din China și posibilitățile ca infecțiile cu PPA să treacă de la mistreți la porcii comerciali în Europa sau să ajungă în America, înseamnă că aprovizionarea partea industriei globale a porcilor este departe de a fi robustă.

Producătorii și procesatorii de porci au cel mai rău din ambele lumi în fața lor. Pe termen scurt și mediu, oferta se contractă sau este probabil să se contracte din cauza marjelor scăzute, a bolii sau a mecanicii ciclului porcului.

Cu toate acestea, prețurile ar putea încă să se recupereze puternic dacă producătorii contractează prea mult și/sau cererea post-Covid revine rapid și în forță.

Dificultăți în echilibrarea pieței globale

Un răspuns global la întrebările ridicate de diferitele scenarii nu este ușor de calculat. Este probabil ca, pe un fundal de întuneric și boom global, țările și regiunile individuale își vor rezolva propria redresare sau refacerea lor.

Globalizarea și comerțul global obișnuiau să ofere întreprinderilor un mediu mai sigur, deoarece lanțurile de aprovizionare s-ar putea adapta și curge în jurul problemelor regionale.

Din mai multe motive, aceste răspunsuri sunt mai puțin ușor de pus în aplicare acum și se va pune o primă pe lanțurile de aprovizionare locale rezistente.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2