Stiri

107

Importurile de carne ale Rusiei au scăzut de cinci ori

autor

MeetMilk.ro

distribuie

În ciuda acordurilor comerciale cu noi furnizori, Importurile de carne ale Rusiei au scăzut de cinci ori în luna ianuarie, potrivit statisticilor oficiale.

  Raportul Russian Business Consulting Agency arată că principalul motiv pentru acest lucru a fost devalorizarea rublei, care a făcut ca livrările de carne către Rusia să devină neprofitabile pentru mulți furnizori. Specialiștii cred însă că scăderea importurilor ar putea fi benefică pentru producătorii interni. Importurile totale de carne către Rusia, în ianuarie 2015 au totalizat 10,200 de tone (t), excluzând însă pe cele din cadrul Uniunii vamale. Importurile de carne de porc au scăzut de 11 ori față de aceeași perioadă a anului anterior, la 1.730 t, cele de carne de vită a scăzut de 5,2 ori la 1.790t, în timp ce importurile de carne de pasăre au scăzut de 1,6 ori, la 5.800t. Potrivit Asociației Naționale Ruse a Cărnii (ANRC), scăderea nu a fost legată de sancțiunile aplicate de către guvernul rus la mijlocul anului trecut.   “Importurile de carne de porc din Uniunea Europeană (UE) au fost oprite încă de la începutul anului 2014, ca urmare a izbucnirii pestei porcine africane (ASF), în timp ce livrările de carne de vită și alte produse din SUA, Canada și o serie de alte țări europene au fost oprite ca urmare a utilizării în hrana animalelor a unor substanțe (droguri) ilegale [ractopamină]. În același timp, consumul de carne de pasăre de pe piața rusă a început să fie acoperit aproape în totalitate de producția internă,” a explicat directorul executiv al ANRC, Serghei Iușin, adăugând că principalul motiv pentru scăderea livrărilor de carne a fost scăderea ratei de schimb a rublei rusești față de majoritatea valutelor mondiale.   Estimările ANRC au indicat că, în a doua jumătate a anului 2014, importatorii au fost pierdere, în medie, cu aproximativ 1 USD pentru fiecare kilogram de carne livrată în Rusia, astfel că pierderile lor s-au ridicat la aproximativ 300 de milioane de dolari. Și importatorii care vând în prezent din stocurile acumulate în Rusia, de asemenea, lucrează în pierdere. “Importurile de carne vor deveni profitabile din nou, doar atunci când prețurile din Rusia vor crește, oferind un profit de cel puțin 10%. Cu toate acestea, având în vedere scăderea cererii, acest lucru poate să nu fie posibil în viitorul apropiat”, a spus Iușin. O excepție ar putea să fie constituită de livrările de carne de vită, urmare a deficitului mare existent pe piața rusă în cazul acestui produs.   În același timp, actorii piaței ruse declară că situația actuală ar putea stimula dezvoltarea exporturilor de carne din Rusia. Analiștii consideră că nu va exista niciun deficit de carne pe piața internă - în mare parte din cauza scăderii cererii, ca urmare a reducerii veniturilor reale ale populației ruse. ”În ciuda scăderii importurilor, nu se va înregistra niciun deficit de carne [pe piața internă]”, a declarat Mușegh Mamikonian, șeful Uniunii Ruse a Cărnii. ”În primul rând, scăderea puterii de cumpărare a populației a condus la o scădere a consumului de carne. În al doilea rând, producția internă este în creștere, datorită proiectelor de investiții lansate în ultimii ani. Rata medie de creștere a producției sectoarelor de carne de porc și pasăre în 2014 a fost de 6%. În 2015, creșterea va continua, deși ritmul de dezvoltare va încetini”, a adăugat el.   Un raport al Institutului pentru Studierea Pieței Agricole a confirmat, de asemenea, că situația actuală a fost benefică pentru producătorii de carne interni. Acesta statua că: ”Producătorii interni se ​​bucură de creșterea prețurilor pe piața internă, în timp ce fluctuațiile valutare îi face mai competitivi în raport cu carnea livrată de importatori, atât în Rusia, cât și pe piața mondială”.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2